• tik tok

(FOTO) Roditeljska kuća u Tuzli iz zraka

Oct 22, 2022

Projekat izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli napreduje i objekat polako dobija svoj izgled. Iz Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” postavilo je fotografije kuće snimljene iz zraka na društvene mreže te izrazilo nadu da je kuća sve bliže otvorenju svojih vrata za oboljele mališane i njihove porodice.

Roditeljska kuća u Tuzli će imati 400 kvadratnih metara životnog prostora, pet apartmanskih jedinica, kuhinju, dnevni boravak, igraonu, ostave, sobu za psihoterapiju. Posebno je značajno da će porodice imati besplatan smještaj za djecu oboljelu od malignih bolesti i članove njihovih porodice, besplatne osnovne životne namirnice, besplatne higijenske potrepštine, program psihosocijalne podrške, sigurno i prilagođeno okruženje za zdravstveno stanje djece sa malognim bolestima.

Projekat izgradnje ovog objekta relizira se zahvaljujući Generalnom vakufskom sekretarijatu Države Kuvajt, Vladi TK, Skupštini TK i UKC Tuzla.

Izgradnja kuće je počela prošle godine, a otvaranjem ovog objekta, bit će i roditeljima i djeci olakšan proces liječenja. Inače, Tuzlanski kanton prednjači u FBiH po broju oboljele djeca, pa tako svake godine bude oko 15 novootkrivenih slučaja malignih oboljenja kod najmlađih. Dijagnoza i liječenje se obavlja u Klinici za dječije bolesti u čijoj neposrednoj blizini će biti Roditeljska kuća.

(Balans)