• tik tok

(FOTO) Proljeće na Vršanima: Tuzlaci svih generacija su ljubitelji prirode

Apr 15, 2024

Foto: Adis Srabović

Planinarsko društvo “Konjuh” iz Tuzle je protekli vikend organizovalo pješačku turu pod nazivom “Proljeće na Vršanima” u kojoj je učestvovalo više od 60 građana, planinara, ljubitelja prirode svih generacija.

Učesnici ture krenuli su sa mosta kod Tržnog centra “Dramar” na Sjenjaku te pješačili u tri grupe do planinarske kuće na Vršanima.

Prvu grupu činilo je 12 učesnika koji su pjšeačili 2,5 km preko Debelog Brda do Vršana. Druga grupa bila je znatno veća, odnosno, 28 učesnika, te treća 28 planinara.

Prva grupa je pješačila 1:30 sati od Sjenjaka do Vršana. Sa istog mjesta, istovremeno su krenule druga i treća grupa do Željeznog mosta u Slavinovićima, prečicom prema Galešićima i Šiljcima, odnosno, 515 metara nadmorske visine te su se tu razdvojile.

Učesnici druge grupe pješačili su do planinske kuće Vršani a treća grupa je otišla na jezero Panjeva, potom na vidikovac Površinskog kopa Dubrave te dalje prema pomenutoj planinskoj kući. Druga grupa je pješačila 4,5 km, odnosno, dva sata laganog hoda. Treća i najzahtjevnija staza je bila dužine 7,5 km i tri sata hoda.

Osim starijih, ravnopravno na ovim pješačkim poduhvatima, bila su i djeca poput 6-godišnjeg Lea Tanovića.

Osim Lea, zahtjevnim satazama koračali su i 14-godišnji Sanjin Hodžić, 8-godišnji  Bakir Dukić i 13-godišnji Azur Dukić.

Sve njih dočekali su dežurni planinari koji su bili vrijedni domaćini pa pripremili ručak i predah za učesnike pješačenja.

(Balans)