• tik tok

(FOTO) Korak naprijed: Inkluzivna predstava u Tuzli okupila djecu i mlade sa i bez invaliditeta

Apr 25, 2024

Foto: Balans

Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“ u Tuzli obilježio je 30 godina postojanja i to prvom inkluzivnom lutkarskom predstavom “Šumska gitara“ u kojoj učestvuju djeca i mladi sa i bez invaliditeta, u Saradnji sa pozorištem mladih , Savremenom umjetničkom školom, Srednjom muzičkom školom “Čestmir Mirko Dušek” i Bosanskim kulturnim centrom Tuzla.

 Inkluzivna lutkarska predstava „Šumska gitara“ čine interesantne uloge i kostimi, a u sve je uloženo puno truda i napora.

“Zaista smo radili od prošle godine do sada. Izradili smo dosta kostima, probe su bile učestale, radionice su bile učestale. Stvarno smo radili puno, a rezultat koji smo dobili je nešto najljepše na svijetu”- kazala je  Armina Avdić, članica Centra „Koraci nade“ Tuzla koja je u Centru od malih nogu. Danas je bila veoma radosna što učestvuje u predstavi.

“Inkluzija je zaista važno i tome se uvijek govori. Nemojte nas gledati nekim drugim očima, nemojte nas uskraćivati za ono što vidite da ne možemo, a ustvari, možemo. Osobe sa invalidtetom mogu, ako ih samo dovoljno podstaknete”- rekla je Armina. Još jedan učesnik predstave je i student Amer Kalabić koji volontira.

“Svako od nas ima potrebu da se izrazi, da bude dio neke kulture, da neku tu svoju kreativu ispuni na koji god način. Tako da osobe sa invaliditetom moraju i trebaju biti uključene u  predstave. To je odličan načn da oni iskažu svoje stavove, mišljenje, kako da se pokažu javnosti i da ih primjetimo u javnosti”- rekao je on. Slično misli i Sleveta Ahmetović iz Kladnja čija kćerka godinama koristi usluge Centra.  

“Ona učestvuje u predstavi, ona je leptir. Inače, ona je baš naš leptir. Pozitivna je, spaja ljude. Inače djeca sa teškoćama, vjerujte, spajaju ljude. Puni su ljubavi, šire ljubav oko sebe i njih ne možete ne voljeti”-naglašava ova majka.

U predstavi igra 75 osoba. To su djeca i mladi sa i bez invaliditeta, studenti, volonteri, osoblje centra.

“Predstava je ustvari krajnji rezultat jednog dvogodišnjeg projekta kojeg Centar „Koraci nade“ u saradnji sa našim prtnaerirma Schüler Helfen Leben iz Njemačke i finansisjke pomoći Action mensch iz Njemačke, realizuje u protekle dvije godine. Predstava je dio projekta, a naš glavni cilj je bio socijalna i kulturna inkluzija”- ispričala je Jasmina Krivošija, direktorica Centra „Koraci nade“ Tuzla.

Ova predstava je prava promocija mogućnosti i prava djece sa invaliditetom i njihove interakcije sa okolinom.

“Predstavom upravo želimo ukazati na to, na uzajamno poštivanje, na razumijevanje, prihvatanje, poštovanje. Tako se naša priča i priča sa jednom lijepom porukom: Vesela družina sve prepreke ruši, različiti jesmo, ali isti u duši”- poručuje direktorica.

Centar godišnje ima oko 200 korisnika sa područja TK. Pruža djeci i roditeljima multidisciplinarne usluge edukacije, rehabilitacije, savjetovanja i brojne druge aktivnosti. Nažalost, ova ustanova se bori sa finansijskim problemima, tražeći razumijevanje svih nivoa vlasti jer ovaj tip ustanove mngo znači i djeci i njihovim roditeljima.

(Nataša Tadić)