• tik tok

Evo koji zastupnici iz Tuzle, Lukavca, Čelića i Srebrenika ulaze u Parlament FBIH

Oct 8, 2022

Brojanje glasova za Parlament FBIH, iz 3. izborne jedinice, koja obuhvata Tuzlu, Lukavac, Srebrenik i Čelić, još uvijek traje, ali su rezultati prilično jasni.

Iz ove izborne jedinice u Parlament  FBIH ulaze Kadrija Hodžić i Azra Okić iz SDP-a, Azmir Husić i Salko Zildžić iz SDA, Mahir Mešalić i Dajana Čolić iz DF-a i Admir Čavalić iz SBIH.

Čavalić se oglasio na svom FB profilu gdje se zahvalio glasačima na podršci.

“Mislio da će danas biti unesena sva izborna mjesta, međutim ostalo je još par koja nisu unesena – trenutno je 294 od 303 biračkih mjesta uneseno. Iako sam uvijek obazriv, značajan broj meni dragih ljudi, prijatelja u politici su me ubjedili da 9 biračkih mjesta ne može ugroziti postojeću razliku.

Shodno tome, proglašavam pobjedu, uz konstataciju da je promjena, ipak, moguća. Građani Tuzle, Tuzlanskog kantona, čitave FBiH i Bosne i Hercegovine će konačno moći aktivno učestvovati u svim federalnim procesima i ništa neće biti nedodirljivo – posebno ekonomska pitanja. Već imam spreman tim ekonomista i pravnika sa kojim ću maksimalno raditi kako bi napokon pokrenuli ključne reformske procese u FBiH.

Kada je riječ o “tehničkim detaljima”, dobio sam preko 3.000 glasova na lično ime/preferenciju, najviše iz Tuzle i Čelića. Vjerujem da je to rezultat konkretnog rada u Gradskom vijeću Grada Tuzle i zalaganja za stvari koje znače, a ne bavljenje drugima i populizmom. Iz moje izborne jedinice mandate su uzeli još i SDP (2), SDA (2) i DF (2). Posebno mi je drago da sam u MZ Solani dobio najveći broj glasova kao kandidat za federalni parlament (hvala Molušani!).

Na kraju, veliko hvala građanima Tuzle, Čelića, Lukavca i Srebrenika koji su glasali, zatim građanima Tuzlanskog kantona i FBiH koji su me podržali, i svim dobronamjernim pojedincima širom države, regiona i svijeta koji su mi se javljali. Posebno hvala Stranka za Bosnu i Hercegovinu za kandidaturi i svim kolegama iz gradske i kantonalne organizacije ove stranke, kolegama u Centrali, i najviše kolegama sa liste koji su maksimalno radili kako bi postigli ovaj rezultat.” – naveo je Čavalić u svom statusu.

 Izborni prag u ovoj izbornoj jedinici izmakao je PDA i BH Socijaldemokratama koji neće imati zastupnike u Parlamentu FBIH iz ove izborne jedinice.

(Balans)