• tik tok

EU pomaže fitosanitarni sektor u BiH

Apr 25, 2024

Foto: EU

Evropska unija kontinuirano podržava unapređenje fitosanitarnog sektora u Bosni i Hercegovini u cilju povećanja konkurentnosti i usklađivanje sa standardima EU. Fitosanitarni sektor je od vitalnog značaja za očuvanje poljoprivrednog potencijala, jačanje lokalne ekonomije i očuvanje zdravlja ljudi, životinja i životne sredine. Kroz saradnju sa stručnjacima iz EU i obezbjeđivanje neophodne opreme, EU ima za cilj osigurati efikasne fitosanitarne aktivnosti, omogućavajući BiH da ispuni evropske standarde i pristupi jedinstvenom tržištu.

U Sarajevu je 23. aprila održana završna konferencija  EU Twinning projeta, vrijednog 1.5 miliona eura,  na kojoj je predstavljen napredak postignut u usklađivanju sa sa pravnom stečevinom EU u fitosanitarnom sektoru u BiH. Ovaj projekat je omogućio razmjenu znanja između italijanskih, poljskih i bh. stručnjaka, podstičući dugoročnu saradnju. Projekat je podržao postepeno usklađivanje i izgradnju institucionalnih kapaciteta fitosanitarnog sektora u BiH u posljednje tri i po godine.

Podrška koju pruža Evropska unija u unapređenju Bosne i Hercegovine prema evropskim standardima u ovom sektoru je od suštinskog značaja za osiguranje dobrobiti i prosperiteta njenih građana. Pridržavajući se evropskih standarda, Bosna i Hercegovina može poboljšati svoju konkurentnost na međunarodnim tržištima, što će dovesti do povećanja trgovinskih mogućnosti i ekonomskog rasta. Osim toga, poboljšane fitosanitarne prakse mogu poboljšati otpornost sistema poljoprivredne proizvodnje, osiguravajući sigurnost hrane i sredstva za život poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama.

U posljednjih 15 godina, iz pretpristupne pomoci, EU je podržala fitosanitarni sektor Bosne i Hercegovine sa skoro 5 miliona eura, unapređujući infrastrukturu i kapacitete institucija na svim relevantnim nivoima. Dok razmišljamo o dostignućima ovog projekta, ponovo potvrđujemo našu opredijeljenost za daljnju podršku BiH i održavanje najviših standarda fitosanitarne politike i zakonodastva. Zajedničkim radom možemo nastaviti unapređivati održivost zdravlja i poljoprivrede, kao i daljnji napredak BiH na njenom putu ka EU”, naglasila je Antonella Di Sandri, šefica Operativnog odjela za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse  Delegacije EU u BiH.

Fitosanitarni sektor igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti i kvaliteta opskrbe hranom. Sprovođenje rigoroznih mjera inspekcije i kontrole pomaže u sprječavanju širenja štetnih štetočina i bolesti u poljoprivrednim proizvodima, čime se smanjuje rizik od bolesti koje se prenose hranom i štiti javno zdravlje. Osim toga, kako su na današnjoj konferenciji naveli govornici i stručnjaci, usklađivanje zakonodavstva sa pravnom stečevinom je ključno kako bi se osigurala uspješna provedba fitosanitarnih politika.

Ovaj twining projekat je obuhvatio sve relevantne aktere fitosanitarne oblasti u Bosni i Hercegovini, uključujući fitosanitarne inspekcije, administrativno osoblje, fitosanitarne laboratorije i poljoprivredne proizvodjače. Glavni cilj je izgradnja i razvoj fitosanitarnog sektora u Bosni i Hercegovini te usklađivanje sa EU zakonodavstvom i standardima. Velika zahvalnost ide zemljama partnerima koji su svoje ekperte poslali i od kojih smo puno naučili, kao i Evropskoj uniji koja je pomogla da se uspostavi jedan funkcionalnan sistem u fitosanitarnoj oblasti na svim nivoima vlasti u BiH”, izjavio je Predrag Jović, direktor Uprave BiH za zdravstvenu zaštitu bilja. 

Evropska unija je snažan i pouzdan partner u pružanju podrške fitosanitarnom sektoru u BiH  pružajući finansijsku podršku, kao i znanje i najbolje prakse evropskih stručnjaka. Osim stručne obuke svih relevantnih aktera u fitosanitranoj oblasti, Evropska unija je iz Pretpristupne pomoći BiH obezbijedila i 25 terenskih vozila, kao i 180 računara i ostale informatičke opreme za jačanje fitosanitarnih inspekcija u BiH, što doprinosi poboljšanju rada i učinkovitosti fitosanitarnih inspekcijskih službi u Bosni i Hercegovini.

Na finalnoj konferenciji Twinning projekta, prisustvovali su predstavnici iz dvije države članice EU: iz Ministarstva poljoprivrede, suvereniteta hrane i šumarstva Italije, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske, te Državnog inspektorata za zaštitu zdravlja bilja i ispitivanje sjemena Poljske. Konferenciji je prisustvovao i Nj.E. Marco Di Ruzzo, ambasador Italije u BiH, g. Wojciech Skrobisz, konzul u ambasadi Poljske u BiH, kao i mnogobrojni predstavnici svih nadleznih institucija i sluzbi u Bosni i Hercegovini u ovom sektoru.

Vodeća korisnička institucija u ovom projektu je Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, u saradnji s nadležnim organima dvaju entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko Distrikta BiH.

(Delegacija EU u BiH)