• tik tok

Ekološko nasilje u BiH kroz stripove

May 26, 2022

Promocija stripova “Zemlja-Voda-Zrak” i “Željezne zvijeri–uspon i pad” bit će održana  u petak 27.5.2022. u Ateljeu “Ismet Mujezinović” u 18:00 u Tuzli.

Stripovi “Zemlja-Voda-Zrak” i “Željezne zvijeri–uspon i pad” autora Šejle Šehabović, Saše Džine, Marka Gačnika i Damira Arsenijevića su objavljeni u sklopu rada platforme za ekološku humanistiku “Zemlja-Voda-Zrak” .

Promocija se organizuje u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert Stiftung u Bosni i Hercegovini.

Kako su kazali organizori promocije, odnosno, UG „ Front Slobode“, Bosna i Hercegovina je danas zatrovana politički, ekonomski i ekološki.

„ Ova zatrovanost je toliko velika da mislimo da više nemamo načina da govorimo koliko nas uništava, ali i da ne umijemo tražiti rješenje. Zatrovanost nas je paralizovala, a paraliza nije život. Kroz strip, smijehom ili strahom, trebamo se dozvati u život. Ova prva dva stripa o ekološkom nasilju kod nas pokazuju kako možemo kroz umjetnost slaviti borbu za život koji je vrijedan življenja, a ne oplakivati vlastitu sudbinu iz pozicije nemoćne žrtve“- rekli su iz pomenutog udruženja.

Jedan od načina borbe protiv zatrovanosti može biti i strip jer pokazuje kako načiniti vidljivim ono što je nevidljivo.

„ Skriveni toksični industrijski otpad je upravo ono što na trebamo učiniti vidljivim na maštovit i zanimljiv način. Strip, koji ima svoju žanrovsku logiku pričanja priče ali i cirkulacije i razmjene, može svima nama omogućiti da mislimo i govorimo o teškim temama za koje mislimo da nemamo nikakvo rješenje niti da se nas išta o tim temama pita. Strip nam vraća sliku sebe samih da se bolje prepoznamo.  Nekada je to komično, a nekada strašno“- poručuje radni tim „ Fronta Slobode“.

Balans