• tik tok

Buljubašić u Mramoru: Ja sam generalno slab na rudare

May 5, 2024

Foto: Balans

Ni nakon 48 sati nema informacija o rudaru Asimu Šehanoviću iz Srebrenika koji je zatrpan u jami rudnika Mramor kod Tuzle. U jami je danas i Federalna rudarska inspekcije, a nakon izlaska i utvrđivanje činjenica i metoda koje su dole primjenjuju, očekuju se određene odluke i zasjedanje Štaba Čete za spašavanje sa uspustvima.

Druga i treća smjena su jučer radile na osiguravanju prostora da bi se moglo nastaviti dalje kopanje. Prostor kroz koji su uspjeli proći članovi Čete za spašavanje je u potpunosti osiguran i nastavlja se kopanje dalje.

„Imamo sve preduslove da nastavimo naprijed prema lokaciji gdje bi se mogao nalaziti naš unesrećeni kolega po svim infromacijama koje su pružene od strane radnika koji su bili u tom trenutku na licu mjesta. Danas je u u jami i ekipa iz Federalne rudarske inspekcije koja će sve sagledati“- objasnio je Sinan Husić, predsjednik Saveza samostalni sindikata rudnika FBiH. Danas će biti održano i zasjedanje Štaba za spašavanje Rudnika „Kreka“ te će se donijeti naredne odluke.

„Nemam odustajanja. Maksimalno smo motivisani, nećemo odustati bez obzira ne poteškoće sa kojima se suočavamo na terenu“- poručio je Husić.

Senad Sejdić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika „Mramor“ ističe da su mobilisane sve snage da se dođe do komorata. Još jednom podsjetio je da rudnmik nema široko čelo koje bi humaniziralo rad rudara u jami.

„Kada je u pitanju ova konkretno situacija, treba razjasniti stvari i kazati da se čelom otklanjaju ovakve situacije jer se desilo na radilištu na kojem se vrši jedino isključivo dobijanje uglja. Na tom radilištu se ne može desiti to ako je široko čelna metoda u pitanju. Metoda otkopavanja sa urušavanjem krovine je upravo osnovni razlog zašto se ovo danas dešava na rudniku Mramor“- objasnio je Sjedić.

Rudnik je danas obišao i Sanel Buljubašić, direktor „Elektroprivrede“ te kazao da je rudnik bitan.

„Svi rudnici su značajni za „Elektroprivredu“ sve dok imamo 80 % prouzvodnje električne energije iz termoelektrana. Svi su značajni, samo su u određenom kapacitetu, u određenom periodu, manje ili više značajni. Mramor je značajan i za TK jer imamo dosta invidialnih ložišta. Mramor će nam trebati još dugo godina“- rekao je Buljubašić. Izrazio je nadu da će nestali rudar biti pronađen koji je, igrom slučaja, njegov sugrađanin iz Srebrenika.

„Ja sam generalno slab na rudare, posebno kada vidite da u Rudniku „Mramor“ 50 % ljudi radi iz Srebrenika, mi smo mala sredina i svi se poznajemo. Morate biti slabi na ovakve situacije. Ono što je ljudski je da obiđete ove ljude i date podršku, moralnu, materijalnu, da obiđete porodicu. To je ono što možemo u ovom trenutku. Svi se mi molimo i nadamo da će ovo završiti u dobrom svjetlu“- kazao je Buljubašić.

A šta odgovorni mogu uraditi da se ovo više ne ponovi, pitanje je koje se postavlja i poslije ove i poslije svake druge rudarske nesreće. Podsjećamo, u ovom rudniku se ugalj dobiva kao prije 100 godina, primitivnom metodom kopanja lopatom i krampom, a priča o nabaci širokog čela, nikada nije dobila konkretan rezultat.

(Nataša Tadić)