• tik tok

Bakir Selimović iz Živinica za jednu godinu položio dva razreda gimnazije

Sep 12, 2022

Bakir Selimović iz Živinica ima 16 godina i učenik je trećeg razreda JU Gimnazija Zivinice. Bakir je u maju ove godine završio prvi razred pomenute škole nakon čega je odlučio polagati ispite iz drugog razreda. Ispite je položio u junu i augustu, te za jednu školsku godinu završio i prvi i drugi razred.

Za portal Balans kaže da su ga na to potakli profesori, koji su uvidjeli da ima kapacitet i znanje učenika iz drugog razreda.

„Profesori su predložili mojim roditeljima da pokušam polagati ispite i iz drugog razreda, što sam na kraju i uspio“ – kaže Selimović.

U dva ispitna roka ovaj talentovani mladić je položio 19 predmeta i iz prve godine prešao u treću, što je vrlo rijedak slučaj u BIH.

„Meni su najdraži predmeti fizika i matematika te prirodne nauke. Moram reći da je polaganje ispita bilo zahtjevno i stresno, obzirom da je u pitanju polaganje čitave jedne godine odjednom. Neki ispiti su imali i pismeni i usmeni dio. Mogu reći da nije bilo baš lako.“- ističe Selimović.

Muljka Hamzagić, Bakirova profesorica fizike, ponosna je na ovog učenika.

Ja radim u ovoj školi 24 godine i mogu reći da za moj radni staž nismo imali ovako talentovanog učenika. Mi smo prepoznali njegov talenat i iskoristili smo tu zakonsku mogućnost. Da to nismo uradili on bi se na redovnoj nastavi dosađivao“ – kazala je profesorica Hamzagić.

Bakir planira, nakon završetka srednjeg obrazovanja, upisati fakultet informacionih tehnologija, jer smatra da je to nauka budućnosti. Uz ovakav rad, zalaganje, talenat i volju za učenjem, nema sumnje u uspjeh.

(Balans)