• tik tok

Admir Čavalić: Poskupljenje hljeba bi trebalo biti kratkoročno

Nov 28, 2022

Klas, najveći proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, najavio je nove cijene za tri najprodavanija proizvoda – polubijeli, narodni i penzionerski hljeb. Najavljena poskupljenja su po 20 feninga. I ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić objašnjava kako je u pitanju kratkoročna mjera, te da je neophodno da se cijene hljeba vrate na staro.

„Mišljenja sam da će to biti kratkoročno, razumijevajući da je došlo do pada cijena hrane na globalnom tržištu. Ono što pogoduje jeste da se stabiliziraju isporuke iz Ukrajine što nije bio slučaj u prva dva kvartala ove godine“ – kazao je Čavalić za Balans.

Ovaj ekonomista očekuje pad inflacije ali i pad cijena hrane generalno.

„Sumnjam da će se održati ova cijena i apelujem na neke ponuđače da ne upadnu u zamku kolektivne ponude, preciznije, da ne dižu cijene hljeba kao što je najavljeno“ – dodao je Admir Čavalić.

Situacija nije bolja ni u zemljama regije. Trenutna cijena hljeba u Hrvatskoj iznosi i do 3 marke i 37 feninga. Hljeb je u Srbiji jeftiniji i košta 89 feninga, u Makedoniji marku i 6 feninga, dok građani Crne Gore za kupovinu hljeba trebaju izdvojiti marku i po. Dakle, kada je u pitanju regija, građani BiH, plaćaju najskuplji hljeb, nakon građana Hrvastke.

(Balans)