• tik tok

(INTERVJU) Admir Čavalić: Cilj mi je da narušim postojeće političke kartele i nečasne radnje u politici

Sep 26, 2022

Admir Čavalić, istaknuti je bosanskohercegovački analitičar ekonomskih tema, aktuelni vijećnik  Stranke za BIH u Gradskom vijeću Tuzle, gdje se u protekle dvije godine iskazao kao jedan od najaktivnijih članova Vijeća. Za predstojeće izbore je nosilac liste za Zastupnički dom Parlamenta FBiH. U Intervjuu za portal Blans je govorio o motivima kandidature, ciljevima i onome što on može ponuditi kao izabrani zastupnik u Zastupničkom domu.

 Balans: Zašto ste gospodine Čavaliću ušli u politiku? Koji je bio motiv?

Admir Čavalić: Više od 10 godina bavim se ekonomskim i političkim promjenama. Zajedno sa kolegama ekonomistima radim na analizama, izmjenama zakona, zagovaranju progresivnih ekonomskih promjena i slično. Ono što me je uvijek nerviralo jeste tromost domaće politike – stvari jednostavno ne idu dovoljno brzo da bi građani osjetili promjenu. Zbog toga građani odlaze vani ili jednostavno zauzimaju ignorantski odnos spram društvene stvarnosti. Iz tog razloga sam se prije dvije godine odlučio aktivno uključiti u politiku i to ulaskom u Gradsko vijeće Grada Tuzla. To je i za mene bio ispit jer nikada dotada nisam bio u takvoj poziciji. Nakon dvije godine rada kao gradski vijećnik, dobio sam dovoljno motiva i političkog samopouzdanja da nastavim dalje. Zvanični rezultati pokazuju da sam ubjedljivo najaktivniji vijećnik po broju (realizovanih) inicijativa i vijećničkih pitanja. Posebno sam ponosan jer smo uspjeli formirati Progresivni blok i tako pokazati da politika u Tuzli može biti apsolutno čista i orijentisana ka konkretnim rješenjima.

Balans: Političare bije glas da su nečasni, nepošteni, da manipulišu.. Kako promijeniti takav stav većine građana?

Admir Čavalić: Građani nose najveću odgovornost – imamo fer i demokratske izbore. Postoji na stotine kandidata koji razbijaju mitove o politici. Recept je jednostavan: samo je potrebno izabrati njih. Naravno, u praksi to ne ide baš tako. Pojedinci koriste izborni period kako bi manipulisali građanstvom. Tako neki nude neostvariva obećanja, dok drugi idu toliko daleko da kupuju glasove za 50-100 konvertibilnih maraka. Ovo samo donosi kratkoročno zadovoljstvo za građanine – dugoročno smo svi na gubitku. Postoji još jedan poseban problem. Godinama se forsira narativ da su “svi isti”. Na taj način se legitimišu svi oni koji su nečasni, nepošteni, kradu i manipulišu politikom. Pošten insan se kroz taj narativ nastoji izbaciti iz političkog procesa. Zato naglašavam da nisu “svi isti”, da ima izbora, samo se to mora prepoznati (kroz konkretan rad naravno).

Balans: Kandidat ste za Parlament FBiH. Kakav je feedback građana vezano za Vašu kandidaturu?

Admir Čavalić: Vrlo pozitivan i drago mi je da građani prepoznaju dvogodišnji rad i zalaganje u Gradskom vijeću Grada Tuzla. Feedback je dobar, građani daju podršku, jedino stranački botovi negoduju, što je dobro. Cilj mi je da narušim postojeće političke kartele i nečasne radnje, tako da je dobro ako me samo kritikuju stranački botovi tj. ljudi koji imaju korist od loših politika. Interesantno je da je jedina zamjerka građana ta da ću navodno napustiti Tuzlu. To uopšte nije tačno. Ulaskom u federalni parlament samo dobivam više mogućnost da pozitivno mijenjam stanje u Tuzli – natjerat ću lokalnu vlast da konačno prestane kršiti Statut Grada Tuzla i krene sa izborima u mjesnim zajednicama, dovest ću prve kilometre brzih cesta u naš kanton, promjeniti paradigmu u obrazovanju, zdravstvu i pozabavite se pitanjem izgradnje Bloka 7 – gotovo 300 miliona konvertibilnih maraka je možda otišlo u nepovrat, a niko ne odgovara.

Balans: Jedan ste od rijetkih političara, ako ne i jedini, koji ima vlastiti izborni program, kakva su Vam očekivanja od izbora? 

Admir Čavalić: Mišljenja sam da ako već idem na izbore, moram imati neki pisani trag, garanciju rada u federalnom parlamentu. Prošle lokalne izbore također sam pisao vlastiti izborni program. Tako je bilo i ove. Zašto je tako? Ako nemate pisani trag, niti ste bilo šta rekli da bi radili, onda je vrlo vjerovatno da ništa nećete raditi ako bude izabrani i da spadate u ekipu tzv. političkih spavača. Već je na desetine hiljada građana pročitalo ponuđeni izborni program i reakcije su pozitivne. Zbog toga očekujem pobjedu na izborima i konkretan rad već od 03. oktobra – dan nakon izbora. Građane također pozivam, bez obzira da li glasali za mene ili ne, da me prozivaju ukoliko odstupim od puta koji sam zacrtao – a to sigurno neću jer bi prije svega sebe izdao.

Balans: Može li se za Tuzlu boriti iz Parlamenta FBiH bolje nego je to bilo u proteklim godinama?

Admir Čavalić: Može i to ne govorim napamet. Federalni nivo ima najveći fiskalni kapacitet, samo je pitanje gdje idu ta sredstva. Uzmite samo primjer da se na bazi par sastanaka donose odluke o na desetine, stotine miliona konvertibilnih maraka. Da li će ta sredstva ići u jedan ili drugi dio FBiH nije stvar struke i nekih procjena, već pukog političkog zagovaranja. Idealno bi bilo da imamo ravnomjeran ekonomskih razvoj, međutim u praksi smo svjedoci da u entitetu u kojem živimo postoje politički centri i političke periferije. Tuzlanski kanton i Tuzla se (ne)svjesno guraju ka periferiji i to moramo mijenjati. Tu krivim političare iz drugih krajeva FBiH zbog ignorancije, ali najviše naše, tuzlanske političare zbog nesposobnosti da nametnu prave teme.

Balans: Šta je ono na čemu ćete Vi raditi ako budete izabrani?

Admir Čavalić: Prije svega raditi na ekonomskim reformama sa ciljem povećanja prosječne plate (za nekih 200-300 KM na početku), penzija i drugih naknada sa nivoa FBiH. Zatim na zagovaranju izgradnje novih putnih dionica na području Tuzlanskog kantona – brzih puteva. Uz navedeno, radit ću na unaprijeđenju funkcionisanja federalnih institucija i premještanju par ministarstava u Tuzlu. Potrebno je napraviti adekvatnije veze sa Brčko distriktom i raditi na koordinaciji i kapacitiranju policijskih snaga u FBiH. Tu je i bolje upravljanje javnim sredstvima, te podrška procesima digitalne, energetske i zelene transformacije. Konačno, moj rad će biti apsolutno transparentan na način da zajedno sa građanima radim na promjenama. Kao i u slučaju Gradskog vijeća u okviru kojeg djelujem, nametnut ću novi tempo federalne politike.

Balans: Poruka građanima koji ne žele glasati, jer smatraju da su svi političari isti?

Admir Čavalić: Ako ne glasate, onda nagrađujete sve one koji ništa ne rade. Pojedini ciljano žele politiku učiniti gadnom, a kako bi građane odvratili od glasanja. Na taj način oni zadržavaju svoje pozicije. Koliko god tog idealistički zvučalo, zaista imamo jedan dan kada možemo kazniti sve one koji ne rade svoj posao – za koji su izuzetno plaćeni. Zbog toga neki već sada sanjaju kišu za izbore, a kako bi izlaznost bila mala.

Balans: Ono što sve građane zanima je borba za člana Predsjedništa BiH, koja tri političara Vi vidite u naredne četiri godine u Predsjedništvu?

Admir Čavalić: Još uvijek nemam jasne prognoze oko toga ko ulazi u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Kao marketar mogu potvrditi da je evidentno da pojedini kandidati imaju marketinšku agenciju iza sebe, dok se drugi oslanjaju na prijatelje i čudo. Vidjet ćemo koji će koncept pobijediti. Ubijeđen sam da će minimalno dva izabrana člana imati iskrene namjere u vezi dobrobiti i budućnost Bosne i Hercegovine.

(Balans)