• tik tok

Ministarstvo objavilo spisak besplatnih udžbenika za osnovce u TK

Sep 2, 2022

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona danas je saopštilo da će distribucija udžbenika školama biti završena naredne sedmice te da su udžbenici nabavljeni za sve učenike osnovnih škola.

Kako je pojašnjeno, zbog razlike u izdavačima udžbenika, dio udžbenika još uvijek nije distribuiran u škole.

“Očekujemo da će i ovaj proces biti završen do sredine slijedeće sedmice, kada bi trebalo da svi učenici na raspolaganju imaju sve nabavljene udžbenike”- rečeno je iz ministarstva.

Dakle, za prvi razred osnovne škole nabavljeno je pet udžbenika i to Moja početnica, Moja Matematika, Moja okolina, Likovna kultura i Muzička kultura. Drugi razred dobija, također, pet udžbenika, a to su Moja čitanka, Moja matematika, Moja okolina, Likovna kultura i Muzička kultura.Za treći razred obezbjeđena je Moja čitanka, Moja matematika, Moja okolina, Likovna kultura i Muzička kultura. Četvrti će dobiti Čitanku, Matematiku, Moju okolinu, Likovu i Muzičku kultura. Za peti je spremno devet udžbenika i to Čitanka, Naš jezik, Matematika, Priroda, Društvo, Osnove tehnike, Likovna kultura, Kultura življenja i Muzička kultura. Oni koji pohađaju šesti razred, dobit će 11 knjiga i to Čitanka, Naš jezik, Matematika, Biologija, Informatika, Historija, Geografija,  Njemački jezik (drugi strani jezik) Likovna kultura, Tehnička kultura i Muzička kultura. Također, sedmi razred dobija 11 udžbenika koji su Čitanka, Naš jezik, Matematika, Biologija, Fizika, Historija, Geografija,  Njemački jezik (drugi strani jezik), Likovna kultura, Tehnička kultura i Muzička kultura.

Osmaši dobijaju 13 udžbenika: Čitanka, Bosanski  jezik, Matematika, Biologija, Fizika, Historija, Geografija, Hemija, Njemački jezik (drugi strani jezik), Likovna kultura, Informatika, Tehnička kultura i Muzička kultura.

I onima koji završavaju osnovno školovanje, odnosno, devetom razredu je obezbjeđena Čitanka, Naš  jezik, Matematika, Biologija, Fizika, Historija, Geografija, Hemija, Njemački jezik (drugi strani jezik), Tehnička kultura i Muzička kultura.

(Balans)