• tik tok

Konferencija o autizmu u Tuzli: Sve više oboljelih

Sep 2, 2022

Peta Međunarodna Balkanska konferencija o autizmu otvorena je danas u Tuzli, a predavači su iz cijelog svijeta te govore o autizmu i načinima ublažavanja bolesti.

Statistike pokazuje da je sve veći broj oboljelih od autizma i u svijetu i kod nas. To je razvojni poremećaj kojeg karakteriše zaostajanje u razvoju socijalnih i jezičkih vještina, kao i različitih oblika ponašanja.

 „Razlog zašto je autizam ovoliko prisutan u našim razgovorima jest njegova učestalost značajnog povećavanja. Od nekih 1:10.000, posljednji podaci govore da je 1:68. Realno mi kažemo da je 1-2% populacije, što znači da moramo brzo reagovati na ranom prepoznavanju i tretmanu. Tek jedna trećina od ovih osoba će imati teže posljedice udružene sa intelektualnim teškoćama”- pojasnila je Amela Ibrahimagić, profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Tuzla.

Iako se o autizmo vrlo malo znalo prije desetak godina, danas je situacija znantno bolja i sve se više priča o tom poremećaju.

 „Prije deset godina smo mislili da je autizam nasljedan, sada znamo da je naslijeđe 40%, a 60% dolazi od okoline. Mali dio toga može biti koristan da se pomogne djeci sa autizmom i drugim sličnim oboljenjima u terapiji“- rekao je dr. Ralf Herwig iz Austrije.

Balkan i BiH zaostaju za velikim evropski zemljama kada je u pitanju otkrivanje autizma, ali i proces liječenja.

 „Mi se još uvijek ne možemo usporediti sa svijetom i ponuditi našim oboljelima i našim stručnjacima iste uvjete. Ja vjerujem da ova konferencija ima snage donijetu jednu malu revoluciju u radu stručnjaka, ali i za živote korisnika s kojima radimo svaki dan. Vjerujem da nakon ove konferencije stvari neće biti iste i da će podrška zaživjeti i ovdje u BIH i u Hrvatskoj“- pojasnila je Ines Delzotto, stručnjakinja iz Hrvatske.

U Tuzli bi uskoro trebao zaživjeti Centar za autizam koji će kao javna ustanova, biti otvoren za korisnike iz cijele BiH. Centar bi trebao pomoći u dijagnosticiranju, liječenju te svim drugim vidovima podrške osobama sa autizmom.

(Nataša Tadić)