• tik tok

Iz reda boračke populacije: U TK 1.297 studenata i učenika dobilo stipendije

Jul 9, 2024

Foto: Vlada TK

Za stipendiranje  1.297 učenika i studenata Vlada TK je ove godine izdvojila ukupno 2 miliona konvertibilnih maraka. Godišnja stipendija po učeniku iznosi 900 KM, a za studente taj iznos je 1.350 KM.

Edina Hasanefendić, studentica treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli kazala je da joj stipendija mnogo znači.

„Već treću godinu zaredom sam dobitnica boračke penzije i ovim putem želim zahvaliti Ministarstvu za boračka pitanja TK i pohvaliti ih za kontinuiranu podršku koju pruža studentima iz godine u godinu, koja nama studentima naravno mnogo znači i djeluje kao dalja motivacija za kontinuirani rad i trud“- kazala je danas prilikom potpisivanja ugovora. Stipendiju je dobila i Ajla Begić, studentica četvrte godine Farmaceutskog fakulteta.

„Ovo će mi biti motivacija da u nastavku školovanja ostvarim još bolje rezultate. Zahvaljujem se ministarstvu za boračka pitanja na ovom podsticaju koji posmatram kao nagradu za svoj rad i trud“- rekla je ova studentica.

Stipendije koje će primati u narednom periodu, zasluga su dijelom rezultata rada i zalaganja samih učenika i studenata u procesu učenja i studiranja, ali i još jedan oblik zahvalnosti kojeg Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Tuzlanskog kantona pokazuju za djela njihovih roditelja u odbrani Bosne i Hercegovine, rečeno je.  

„Ministarstvo i Vlada TK u cjelosti, rade jako puno dobrih i kvalitetnih projekata za boračku populaciju, ali ovaj projekat je mom srcu nekako najdraži jer, za razliku od drugih projekata, kao što su stambeno zbrinjavanje, pomoć u liječenju, tu pomažemo odraslim osobama i to je nekako reaktivno djelovanje. Ovaj projekat je proaktivan, usmjeren  u budućnost ovog kantona i ove države ito je njegova posebna dodatna vrijednost i zbog toga je i meni jedan od najdražih“- kazala je Senada Dizdarević ministrica za boračka pitanja TK.

Naredne godine, Vlada TK će nastojati povećati stipendije, rečeno je.

“Želim se svima zahvaliti, a vama sugerisati da nastavite biti marljivi, da nastavite učiti, stjecati znanja i iskustva, jer je to jedini i najbolji način za ono što su naši i vaši roditelji napravili, državu koju su nam dali, to je jedini način da je i zadržimo u našim rukama i da je gradimo onako kakvu želimo da ona bude“- poručio je premijer Irfan Halilagić

(Balans)