• tik tok

(FOTO) Admir Delić ilustracijama podsjeća na genocid: Da se ne bi zaboravilo, da se ne bi ponovilo

Jul 9, 2024

Foto: Balans

U Memorijalnom centru u Potočarima večeras je otvorena izložba ilustracika “Podsjećanje’ autora Admira Delića. Ilustracije prikazuju stradanja Bošnjaka u Srebrenici, tugu, bol, čežnju majki i podsjećaju da se genocid ne smije zaboraviti.

Ilustracije o Srebrenici, Delić radi već šest godina i do sada ih je uradio preko 110.

Cilj je da podsjećam, poput majki Srebrenice koje svakog 11. izađu u Tuzli da traže odgovore, pravdu i svoje najmilije. Pokušavam da svakog mjeseca odam počast žrtvama, ali i da podsjetim. Kako se ne bi zaboravilo, ali nikome i ne ponovilo”-kaže Delić.

Osim u Srebrenici, izložba ilustracija bit će prikazana i u Dublinu u Irskoj. Ranije je bila u Mostaru, Sarajevu, Lukavcu, Zenici, Gratzu, Kalesiji, Zenici, Novom Pazaru.

“Često se slike postavljaju i bez mene, što mi je izuzetno važno jer nisam bitan ja nego samo ilustracije. Zbog izložbe u Memorijalnom centru Srebrenica, osjećam veliku odgovornost, ali i pomalo strah”-kaže autor izložbe.

Admir Delić novinar je, ilustrator i strip crtač. Iza sebe ima objavljen strip “Prešli su”, ilustrovanu knjigu narodnih horor-priča “Seoske strahote” i nagrađeni web strip “Zbogom, maslačci”. Također je autor crteža za Frenkijev album “Re-Experience”.

(Balans)