• tik tok

Hrčak kao kućni ljubimac: Zahtijeva nježnost i pažnju

Feb 13, 2024

Foto: Balans

Hrčak je relativno jednostavan ljubimac za čuvanje, jer nema brige osim održavanja kaveza i povremene igre sa hrčkom, međutim ovaj ljubimac je veoma nježan i vlasnik mora biti spreman da prepozna simptome bolesti i da pronađe veterinara koji će biti uvijek dostupan. U tom smislu, hrčak jeste dobar ljubimac za porodicu, jer unosi radost u dom, ne zahtijeva mnogo posla svaki dan i jeste za djecu, jer djeca mogu da obave većinu zaduženja u vezi sa njim. Doduše, hrčak može predstavljati problem stanarima koji imaju lagan san, nije dobar za porodice koje često odlaze na dan ili dva van stana i nije idealan za malu djecu, jer ga mogu slučajno povrijediti.

Upoznajmo hrčka

Hrčak je živahna i čista životinja koja je najsrećnija kada živi sama, iako postoje vrste koje žive u parovima. Hrčak je dobar porodični ljubimac, jer ne zahtijeva puno prostora, niti truda oko održavanja kaveza, iako je potreban inicijalni trud da se hrčak adaptira na svoj novi dom.

Jedna od njegovih najvažnijih osobina je da je to noćna životinja i zato hrčak tokom dana želi mir i tišinu. Prosječan životni vijek hrčka je do četiri godine, a prosječna težina iznosi između 30 i 180 grama. Hrčak se razmnožava brže nego ostali sisari. Ženke mogu da se razmnožavaju već od šeste nedjelje, a trudnoća traje oko 16 dana. U jednom okotu u prosjeku se nađe šest mladunaca, a mogu roditi čak i do 15. Mladunče otvara oči poslije 10 do 15 dana, poslije četiri nedjelje može da se odvoji od majke, a posle 3 mjeseca se smatra potpuno odraslim.

Hrčkov kutak

Hrčku je potrebno obezbijediti kavez, hranu (obično mješavinu peletirane hrane i sjemenki), podlogu za kavez, poslastice, dezinfekciono sredstvo za kavez, posude za hranu i vodu, materijale za gnijezdo, igračke, vitaminske preparate, mineralni kamen, drvo za glodanje, kućicu, transporter, četku, ogradicu za glodare.

Hrčka je najbolje držati u što većem i zanimljivijem kavezu. Hrčkov kutak treba da bude u unutrašnjosti stana ili kuće, na toplom mjestu i zaklonjen od direktnog sunca. U kavezu hrčka bi trebalo da se nađe kutija za gnijezdo gde će se ljubimac sakriti kad spava i gdje će sklanjati hranu. Po dnu kaveza se postavlja podloga u vidu piljevine, peleta ili briketa, podloga od kukuruza ili konoplje. Nije preporučljivo da se u kavez postavljaju novine. Točak za vježbanje treba da bude pričvršćen za kavez kako bi mogao da bude aktivan, a najbolju zabavu hrčku pružaju plastični tuneli, kao i igračke (mostići, merdevine…). Hrčkov dom je potrebno čistiti svaki dan i jednom nedjeljno ukloniti svu piljevinu i dezinfikovati.

Kako bi hrčak redovno trošio zube, potrebno je da u kavezu stalno ima grančice ili komadiće drveta jabuke, jasena, lipe ili leske, različite gotove grickalice ili kamen za glodare, koji može da posluži i kao izvor minerala. Grančice četinara i oraha treba strogo izbegavati. Hrčcima zubi konstantno rastu, sve dok je korijen zuba zdrav. Interestntno je da su hrčci među rijetkim sisarima koji se rađaju sa zubima.

Ishrana

Hrčak jede raznovrsnu hranu. Na meniju ove životinje treba da se nađe kvalitetna mješavina hrane, svježe voće i povrće, kao što su: jabuke, banane, zelena salata, blitva, celer i šargarepa, kao i orašasti plodovi (jednom dnevno). Važno je da uvijek ima svježe vode u posudi. Za sirijskog hrčka dnevna količina hrane iznosi jednu veliku kašiku (oko 20 grama), a za kineskog jedna mala kašika (oko 5 grama). Generalna preporuka doziranja je od 5g za male jedinke do maksimalnih 30g za velike (svakako zavisno od kvaliteta hrane i starosti ljubimca).

Nove namirnice potrebno je uvoditi u malim količinama i pratiti reakciju ljubimca. Promjena ishrane može da dovede do problema sa varenjem ili dijareje, koja po hrčke može da bude i fatalna. Na listi zabranjenih namirnica za hrčke su citrusi i industrijski prerađene namirnice. Šećer i ostaci ljudske hrane mogu da naštete zdravlju hrčka.

Zdravlje

Zdravog hrčka karakteriše brzo i hitro kretanje, oko njuške, očiju i analnog otvora krzno mu je čisto i uredno, disanje je tiho, krzno je gusto i nema ranica. Hrčke koji imaju dugu dlaku potrebno je redovno četkati.

Na zdravlje hrčka negativno se mogu odraziti toplota direktne sunčeve svetlosti ili radijatora, promaja, visoka vlažnost i dim cigareta. Ukoliko hrčak nema apetit, ima proliv, kašljuca ili mu curi nos, najbolje je potražiti pomoć veterinara. Uzrok proliva mogu biti stres i pokvarena hrana, pa je potrebno svakodnevno sklanjati staru hranu iz kaveza i izbjegavati stresne situacije. Hrčci mogu imati preduge kandže ili zube. Kandže vlasnici mogu skraćivati i sami, a zubi bi trebalo sami da se turpijaju ako hrčak dovoljno gricka tvrdu hranu.

Iskustva vlasnika

Vlasnici koji su za kućnog ljubimca izabrali hrčka, navode da je ovo idealan ljubimac za djecu koja pohađaju osnovnu školu, kao i da se bez problema može ostaviti cijeli dan bez nadzora vlasnika. Kao nedostatak hrčka kao kućnog ljubimca, vlasnici su naveli to što veoma osjetljivi i dešava se da ih vlasnici nenamjerno povrijede ili da padnu sa površine po kojoj su pušteni da hodaju. Međutim, isto suštinski važi praktično za sve male ljubimce, jer i ptice i ribice i drugi glodari su jednako osjetljivi i neće se kao pas ili mačka sa lakoćom oporaviti od većine povreda i infekcija.

Psa morate šetati, mačku maziti, ribicama i reptilima brinuti o staništu, sa papagejem pričati, dok hrčak zahtijeva nježnost i pažnju. Ako ste vi i vaši ukućani u tom smislu pažljivi i nježni, hrčak je pravi ljubimac za vas.

(Balans/PetSpot)