• tik tok

Tuzlanski aerodrom raspisuje javni poziv: Kome ide subvencija od 2,5 miliona KM?

Nov 7, 2023

Foto: Balans

Imajući u vidu interes javnosti, a s ciljem ubrzavanja procedura za uspostavu novih avio linija sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, Vlada Tuzlanskog kantona  je danas dala saglasnost na prijedlog teksta Javnog poziva za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uspostavu zračnih linija na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Kantonalna vlada je izdvojila 2,5 miliona KM za subvencije aviokompanija. Tekst javnog oglasa je usaglaše i ide u dalju proceduru te se očekuje da do kraja sedmice bude raspisan oglas koji će biti otvoren deset dana za sve zainteresovane kompanije. Subvenciju će moći dobiti ona aviokompanija koja prođe na javnom pozivu.

“Cilj je da se vrati što više destinacija na koje imamo putnički potencijal. Veliko je interesovanje i putnika i dijaspore i svih onih koji su koristili usluge aerodroma. Ovo neće uzeti ni aerodrom Tuzla sebi, niti bilo ko drugi, to će uticati na jeftinije cijene karata kako bismo imali što jeftinija putovanja”-rekao je Dževad Halilčević, direktor tuzlanskog aerodroma.

Otkako je otišao WizzAir, vodi se bitka za privlačenje novih kompanija. Jedino poznato za sada je da će biti letovi za Istanbul tri puta sedmično i za Maastricht u Holandiji kao zamjena za Eindhoven. Iako je načelno postojao dogovor s Air Montenegrom, ta kompanija nije uspjela pribaviti dozvole za Švedsku, Austriju, Njemačku.

“Na javni poziv se mogu prijaviti i dvije kompanije, a subvencioniranje u biti predstavlja jednu vrstu garancije za eventualne poslovne gubitke. Ne radimo samo to mi. Hrvatska izdvaja četiri miliona eura godišnje jer im je važan avio-prevoz. I za našu privredu, turizam, ekonomiju je veoma važno da očuvamo ovo što smo izgradili u prethodnom periodu “- mišljenja je direktor.

Ove godine je prevezeno više od pola miliona putnika sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, a broj bi bio još veći da niskobudžetna mađarska kompanije nije odlučila da se povuče.

(Balans)