• tik tok

Ubistvo u Danskoj: Sidika Gunića izbo državljanin BiH kojem je bilo zabranjeno dolaziti u džamiju zbog nasilništva

Jul 2, 2023

Sidik Gunić, 75-godišnjak porijeklom iz Bosne i Hercegovine, preminuo je nakon što je u srijedu izboden šarafcigerom u džamiji u danskom Odenseu.

Za Gunićevo ubistvo osumnjičen je 70-godišnji muškarac, također porijeklom iz naše zemlje. Njemu je nakon saslušanja određen pritvor četiri sedmice zbog

“Nakon obdukcije kasnije danas, kada se utvrdi uzrok smrti, odlučićemo da li se optužba prebacuje u ubistvo” -kaže za list načelnik dežurne policije Fyna Torben Jakobsen u Danskoj.

Zatvorenik je sudu ispričao da se u srijedu pojavio u džamiji na Lisesmindeveju u Odenseu kako bi mu bilo dozvoljeno da uđe u džamiju, u koju mu je zabranjen pristup.

No, prema riječima 70-godišnjaka, nastala je gužva, koja se završila tako što je 75-godišnjak izboden šrafcigerom.

Sam čovjek priznaje da je upravo on izbo nožem 75-godišnjaka. Ali on negira da je to bio pokušaj njegovog ubistva. Prema sopstvenom iskazu, kod sebe je imao šrafciger za eventualnu samoodbranu.

Ovaj 70-godišnjak je ranije osuđen na uvjetnu kaznu u vezi sa nasiljem u džamiji, koju koriste Bosanci. Zbog toga mu je zabranjen ulazak u džamiju.

On je u srijedu, prema vlastitoj izjavi, želio da razgovara sa onima koji odlučuju na licu mjesta, u nadi da će mu biti dozvoljen povratak.

Policija je dojavu o incidentu primila u srijedu u 13.16 sati. 70-godišnjak je još bio u džamiji kada je policija stigla, a uhapšen je na licu mjesta.

75-godišnji Bosanac, koji je preminuo, bio je mutevelija.

(Balans)