• tik tok

Žene u crnom u Potočarima: Vršimo pritisak da Srbija prizna genocid

Jul 11, 2024

Foto: Balans

Članice Udruženja “Žene u crnom” danas su odale počast žrtvama genocida u Potočarima te još jednom podsjetila da Srbija treba priznati genocid na osnovu svih činjenica.

Šansa za to bila je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Skupštini Ujedinjenih naroda.

“Vršimo pritisak koliko je to moguće da Srbija prizna genocid jer je ova Rezolucija bila jedna od najvećih šansi u moralnom i političkom smislu da Srbija napravi neki minimalni otklon od tereta zločinačke prošlosti. Ali budući da su oni koji su sada na vlasti u Srbiji, nastavak politike zločina i s obzirom da negiraju genocid, nastavak politike genocida. Na prvom mjestu bi trebali izraziti saosjećanje sa nedužnim žrtvama genocida, a drugo da poštuju sudski utvrđene činjenice i međunarodne presude”- kazala je Staša Zajović.

Zajović nije krila razočarenje što veći dio opizicije i akademske zajednice u Srbiji, također, nalazi se u “kulturi sprskog sveta” što je, tvrdi ona, veoma opasno. Sa druge strane, osvrnula se i na ponašanje Milorada Dodika i Aleksandra Vučića u kontekstu priče o genocidu.

“Zaklanjanjem iza srpskog naroda, oni zapravo zaklanjaju svoje nečasne zločinačke tragove iz prošlosti. Oni ne priznaju genocid, a nas koji priznajemo, proglašavaju neprijateljima i cjelokupni srpski narod stavljaju u ulogu taoca njihove politike rata i ratnih zločina”- rekla je Zajović. Podsjetila je da nije dovoljan pritisak Međunarodne zajednice već postoje i doređeni dokumenti koji Srbiju mogu primorati na određen stvari. Ako ništa, naglašava Zajović, to su uslov za pridružavanje EU.

(Balans)