• tik tok

Vlada Tuzlanskog kantona ispunila sve obećane mjere

Sep 28, 2022

„Nakon 8 mjeseci, koliko, od mjeseca februara kada smo imenovani, traje naš mandat, Vlada Tuzlanskog kantona je, poštujući sve planirane i obećane termine, ispunila svih 18 mjera koje smo naveli u ekspozeu prilikom imenovanja. Osim ovih 18 mjera realizirali smo još niz drugih aktivnosti koje bi se mogle nazvati tekućim, a koje imaju ili će imati ogroman utjecaj na kvalitet života naših sugrađana. Tu mislim na osiguravanje oko 20 miliona KM za konsolidaciju i unaprjeđenje stanja na UKC-u Tuzla i uopšte u oblasti zdravstva, te brojne druge projekte koje smo realizirali“, kazao je danas, na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Danas su prezentirane i posljednje četiri od ukupno 18 mjera koje su realizirane u zadnjih mjesec dana. To su stipendiranje nadarenih učenika i studenata, dodjela besplatnih udžbenika za sve osnovce od I do IX razreda, dodjela sredstava za izradu projektne dokumentacije za Kampus Univerziteta u Tuzli, te osiguranje 15 miliona KM za opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova TK, Civilne zaštite i kantonalnih robnih rezervi.

„Stipendiranjem nadarenih učenika i studenata pokrećemo novi projekat. Projekat kojim pokazujemo da vrednujemo izvrsnost, trud, rad i zalaganje i da postignuti rezultati neće ostati nenagrađeni. Konkursna procedura je završena i u petak ćemo upriličiti svečano potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendija“, kazao je premijer Halilagić dodajući da je osim ovoga već u prvim danima ove školske godine izvršena i dodjela besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola.

„Imali smo određenih problema zbog različitih izdavača, te nismo mogli sve udžbenike „u paketu“ dodijeliti učenicima, ali i to smo prevazišli“ objasnio je premijer Halilagić i pozvao učenike i roditelje da čuvaju udžbenike, kako bi ih što veći broj i slijedeće godine mogao biti dat na korištenje novim generacijama.

Za nabavku ovih udžbenika Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala skoro 4 miliona KM. Donesenim dopunama Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2022. godinu, Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila 200.000 KM JU Univerzitet u Tuzli za realizaciju projektovanja prve faze Kampusa Univerziteta u Tuzli.

„Ovih dana Grad Tuzla treba da donese određenu prostorno plansku dokumentaciju i ja očekujem da već naredne godine vidimo i prve kranove u Kampusu“, rekao je premijer Halilagić.

Kada je u pitanju opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Tuzlanskog kantona premijer je obrazložio da je budžet Uprave policije ove godine sa inicijalnih 64,3 miliona KM, rebalansom Budžeta povećan na 76 miliona KM ili za skoro 12 miliona KM. Od ovih sredstava predviđeno je 9,7 miliona KM za nabavku opreme, nešto više od 2 miliona KM za nabavku materijala i sitnog inventar, odnosno uniforme za sve službenike policije, te skoro 1,4 miliona KM za ugovorene i druge posebne usluge, odnosno školovanje novih policijskih službenika na Policijskoj akademiji. Osim navedenog Upravi policije dodijeljena su i sredstva putem projekta kapitalnih ulaganja u iznosu od 3.000.000 KM.

„Sve ovo pokazuje da našu sigurnosti itekako cijenimo i vrednujemo. Nažalost neke tenderske procedure su još uvijek u toku i nismo došli do faze da ova ulaganja vidimo i u njihovom „punom svjetlu“ ali i te procedure će biti okončane u narednom skorijem periodu“, zaključio je premijer današnje obraćanje, zahvaljujući se svim članovima Vlade Tuzlanskog kantona koji su svojim predanim radom doprinijeli uspješnosti i zavidnom rezultatu Vlade kao kolektivnog tijela.

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK)