• tik tok

Vlada TK utvrdila kalendar aktivnosti: Naredne godine studentska konferencija i kamp o Srebrenici

Jul 9, 2024

Foto: Vlada TK

Vlada Tuzlanskog kantona je, na temelju zaključka kantonalne Skupštine, danas donijela Uredbu o utvrđivanju Kalendara aktivnosti u institucijama Tuzlanskog kantona, a kako bi se  sistemski uredilo obilježavanje i promovisanje kulture sjećanja na genocid izvršen nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN Srebrenica tokom jula mjeseca 1995. godine.

Kalendar aktivnosti sadrži 13 tačaka. Utvrđeni su nosioci aktivnosti, izvori finansiranja, itd.

“Poseban akcenat je stavljen na to da to nastavimo činiti tokom čitave godine, a ne da se samo obilježavanje i sjećanje na genocid svede na juli kalandarske godine. Imamo početak aktivnosti već od aprila mjeseca i nastavljamo ih kroz cijelu godinu, a završavaju se rped kraj kalendarske godine, odnosno, u oktobru”- kazala je Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK. Minstirica je dodala da aktivnosti neće biti intezivne kao u jul, a posebno se izdvajaju dva događaja.

Između ostalog, Uredba predviđa i studentsku konferenciju gdje će Ministarstvo obrazovanja i Univerzitet u Tuzli, organizovati konferenciju na kojoj će učestvovati studenti iz BiH. Konferencija će imati i međunarodni karakter.

“Drugi događaj se, također, tiče mladih, a radi se se o studentskom kampu koji bi trebao već biti naredne godine u Potočarima. Cilj je da studenti dođu, vide to i odnesu sjećanja u svoje države i nastave to tamo dalje širiti. Mislim da je to jedan od najboljih iskoraka u ovoj Uredbi”- mišljenja je ministrica.

(Balans)