• tik tok

Više od 4 miliona KM za sanacije cesta u TK

Jun 21, 2022

Vlada Tuzlanskog kantona danas je odobrila 34 projekta sanacije lokalnih i nekategorizovanih puteva u Tuzlanskom kantonu te povećala iznos za ove namjene.

Ovom odlukom je Vlada TK dala saglasnost Direkcija regionalnih cesta TK cesta da počne sa realizacijom 34 projekta sanacije lokalnih i nekategorizovanih cesta. Prvobitno je bilo planirana određen iznos ali je on povećan.

” Mi smo za te namjene imali 3,8 miliona KM. Međutim, nakon što je Direkcija regionalnih cesta TK provela javni poziv, kada su sumirani svi projekti, trebalo je više od 4,2 miliona KM.  Mi smo našli dodatne rezerve za 465.000 KM i odobrili sve ispravna projekte koji su kandidovani od strane gradova, opština i mjesnih zajednica”- pojasnio je Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i prometa Tuzlanskog kantona.

Odluko Vlade, bit će izdvojeno 180.000 KM zasanaciju lokalnih cesta na području Mjesne zajednice Pasci koja je na području grada Tuzle, potom 260.000  KM za ceste u Srebreniku, za ceste u Mjesnooj zajednici Devetak u Lukavcu bit će izdvojeno više od oko 69.000 KM, za Teočak oko 150.000 KM, za  opštinu Banovići 143.000, itd.

Inače, Direkcija Regionalnih cesta TK prošle godine je završila 18 projekata na rekonstrukciji putnih pravaca. Među najznačajnijim je rekonstrukcija regionalne ceste na području općine Teočak, gdje je uloženo oko 2 miliona KM. Okončani su i radovi na dijelu regionalne ceste Priboj-Sapna, kao i raskrsnica na ulazu u Banoviće.  Stanje regionalnih cesta na području Tuzlanskog kantona pokazuje da je potrebna  rekonstrukcija  velikog broja dionica. U Tuzlanskom kantonu ima 318 km regionalne ceste, 302 km asfaltne ceste i 15 km makadamske.

Nataša Tadić