• tik tok

(VIDEO) Vahid Hercić iz Gradačca se godinama bori sa divljim svinjama

Aug 13, 2022

Divlje svinje i dalje nastavljaju uništavati usjeve na njivama u Tuzlanskom kantonu, a poroizvođači dežuraju u noći i pokušavaju ih otjerati.

Poljoprivrednici su prije nekoliko dana održali zajednički sastanak gdje su sumirali sve štete na usjevima, a posebno su u problemima zbog divljih svinja koje im uništavaju kukuruz. Situacija se nije promjenila te vlasnici usjeva kažu da dežuraju u njivama po noći.

” Dosta je uništeno. Ima puno divljih svinja. Mi čuvamo po noći, spavamo u žitu. Katastrofa. Kupimo petarde pa bacamo na njih da ih otjeramo jer će nam sve uništiti. I dežuramo cijelu noć do jutra. Belaj potpuni”- priča nam Vahid Hercić iz Gradačca koji ima zasijano oko 10 hektara kukuruza. S obzirom da je svinje teško otjerati, a i ako se to uspije, vraćaju se, poljoprivrednici su nabavili plinski top koji se koristi za rastjerivanje ptica i divljači.

“Nabavili smo top na plin. Stavi se ispod plinska boca, pa ispucava svakih pet minuta. Tako ih pokušavamo zaplašiti i otjerati. Ne znamo više šta da radimo”- kaže ovaj poljoprivrednik koji je ogorčen jer su mu štetočine i prošle godine uništile usjeve. Hercić je snimio mobitelom uništene parcele, kukuruz na podu i srušene stabljike.

Poljoprivrednici Tk traže od nadležnih da proglase divlju svinju štetotčinom te da odstrel bude tokom cijele godine, a kako bi se stalo u kraj ovoj divljoj žviotinji koja se sve više pojavljuje na njivama u ovom kantonu. Dodatni problem je što proljoprivrednici štete na usjevima mogu naplatiti samo ako je parcela zagrađena u deset bodljikavih žica što je za mnoge ne moguća misija. Prvo, nemaju sredstava za to, a drugo, mnogi obrađuju tuđu ili državnu zemlju.

( Balans)