• tik tok

Muška voda u Kladnju spremna za goste

Aug 13, 2022

Kompleks ” Muška voda” kod Kladnja ponovo je u funkciji i čeka prve goste, a ta lokacija je atraktivna iz više razloga i veliki je turistički potencijal. Novi sadržaji trebali bi privući posjetitelje.

Ovaj kompleks je prodat nakon 13 javnih prodaja, a 2020.godine kupio ga je Kasim Selimović, privrednik iz Tuzlanskog kantona za 1,4 miliona KM.  Uslijedila je rekonstrukcija, opremanje i druge pripreme za otvaranje objekta.

” Tu se ne zaustavljamo. Imamo još ideja koje želimo provesti u djelo, imamo još zacrtanih planova, sadržaja. Planom radova, razvoja i unaprjeđenja sadržaja, radit će se na izgradnji bazena, zoološkog vrta, biciklističkih staza, sportskih terena. Želja nam je da ponudimo što više našim gostima, da se što ugodnije osjećaju i da ovo ponovo bude jedno prepoznatljivo turističko odredište, mjesto kojem će se sa zadovoljstvom vraćati gosti i planirati ga u svojim godišnjim odmorima, bilo ljeti bilo zimi”- rekao je Selimović te dodao da je Muška voda lokacija koja je korisna iz više aspekata, a svakao će biti sada upotpunjena kvalitetnim sadržajem, gastronomskom ponudom, smještajem, itd.

Investicija u ovu atraktivnu turističku lokaciju je veoma korisna i jedna je od najvećih u posljednje vrijeme, smatra Nedre Kikanović, predsjednik kantonalne privredne komore Tuzla.

” Siguran sam da će ovo biti mjesto okupljanja brojnih žitelja Tuzlanskog kantona, da će i brojne članice Komore biti česti gosti i naši sadržaje po svom ukusu. Želim u ime Kantonlane privredne komore Tuzla i u svoje ime, mnogo sreće u daljem radu, unaprjeđenju ponude, sadržaja, a u dogledno vrijeme i proširenju kapaciteta. Siguran sam da će ovo mjesto biti vrlo brzo prepoznato i među vodećim turističkim destinacijama ne samo na području Tuzlanskog kantona nego i cijele Bosne i Hercegovine”smatra Kikanović.

Inače, područje Kladnja posjetiteljima omogućava uživanje u prirodi, a posebno na prelijepim izletištima Bebrava i Muška voda.  Zbog povoljne planinske klime i četinarskih šuma, Kladanj je proglašen za vazdušnu banju, pa je za vrijeme Austro- Ugarske izgrađena bolnica za grudne bolesti. Izvoru mineralne vode u blizini Kladnja, koji je u XVII stoljeću znameniti turski putopisac Evlija Ćelebija nazvao „Izvorom mladosti” ili „Muškom vodom”, pripisuju se ljekovita svojstva prvenstveno u smislu jačanja fizičke sposobnosti, naročito muškaraca.

( Balans)