• tik tok

Uzgajivač golubova: Golubarstvo je kao droga

Jun 20, 2022

Već 20 godina Eldar Subašić iz Tuzle se bavi golubarstvom. Od svoje sedamnaeste godine zaljubljenik je u ovaj sport. Ljubav prema golubu naslijedio je od oca, koji je gajio golubove više od dvije decenije, ali se prije nekoliko godina povukao.

„Ja danas imam preko 100 komada. Imam matično jato od 50 golubova, a imam i gore na spratu više od 50 letača. Svi su Budimpeštanski visokoletači.“- priča Eldar za Balans.

Ove godine zbog obaveza prema poslu, nije se takmičio, ali redovno vrši treninge.

„Puštam ih redovno, nekoliko puta sedmično. Moram reći da su mi golubovi dobri. Lete po nekoliko sati u komadu, što je dosta dobar rezultat.“ -kaže Subašić, koji naglašava da su grabljivice napravile veliku štetu na jatima, kod svih golubara, pa i kod njega.

 „Ma sokoli ih pohvataše, posebno dobra grla, ona koja najvisočije lete, a nama ostanu ona koja idu niosko, pa šta će mi i oni“ – našalio se ovaj zaljubljenik u golubove.

„Ja danas imam preko 100 komada. Imam matično jato od 50 golubova, a imam i gore na spratu više od 50 letača. Svi su Budimpeštanski visokoletači.“- priča Eldar za Balans.

Za njega je golubarstvo mnogo više od hobija. Kaže da se uz ove ptice odmara, mašta i planira. „Ma to je droga vjeruj. Nema druge riječi. Ja planiram smanjiti broj kljunova i odem gore da vidim koje ću podijeliti i ne mogu da se odlučim, svakog mi goluba žao.“ – ističe on.

Nekad je kvalitetan golub vrijedio hiljade maraka. Danas su takvi slučajevi rijetki, kaže Subašić. „Ja ne prodajem, a i ne kupujem. Podijelio sam dvadeset parova skoro. Imam viška, zašto ne bih dao nekom ko počinje da se bavi ovim.“- priča on.

Od ovog hobija nema nikakve materijalne koristi, isključivo ima trošak. „Hrana je skupa. Ja dajem žitarice, kukuruz, ječam, zob. A imam i brikete za mlade, kojima treba, da odrastu, kvalitetnija hrana.“ -ističe on.

Uzgoj goluba zahtijeva svakodnevnu obavezu. „Ja sam svaki dan tu, nekad dva puta. Treba nahraniti, zamijeniti vodu, a posebno je puštanje da lete, takozvani trening.“

Volio bi Eldar da njegovim stopama krene i njegov sin te tako nastavi porodičnu tradiciju gledanja u nebo.

(Balans)