• tik tok

Tuzla ovih dana u znaku klasične gitare

Aug 1, 2022

Koncertom tuzlanskog umjetnika, gitariste Sanela Redžića i Tala Hurwitza iz Izraela u nedjelju navečer je započeo  “Tuzla Guitar Week”. Sedmica gitare  trajat će do 6. augusta.

U sklopu “Sedmica gitare” planirana su četiri koncerta, majstorske radionice u vidu individualne i grupne nastave, svakodnevno skupno vježbanje, dani graditelja gitara, orkestar gitara te slobodne aktivnosti. Ovaj muzički događaj otvorio je upravo i tvorac ovog projekta Sanel Redžić, profesor klasične gitare.

” Imamo interesantan i lijep program koji je prilagođen profesionalcima, učenicima, studentima koji dolaze iz svijeta gitare ali i publici koja možda po prvi put dolazi čuti klasičnu gitaru u Tuzli”- kazao je Redžić koji je izvao pet djela brazilskog skladatelja Heitora Villa – Lobosa, manju kompoziciju Johana Sebastiana Bacha te tri kompozicije argentinskog kompozitora Astora Pijacole.

Na koncertu otvaranja ” Sedmice gitare” poslije Redžića je nastupio njegov kolega Tal Hurwitz, a njih dvojica su se, inače, takmičili širom svijeta.

” Bili smo uvijek rivali i dijelili nagrade ali sada sarađujemo već nekoliko godina, radimo zajedno i drago mi je što je i on tu i što će narednih dana, u okviru ” Sedmice gitare” podijeliti svoje iskustvo sa građanima Tuzle i učesnicima koji su došli da uče od nas”- izjavio je Redžić. A imat će koga i učiti jer na ovom događaju učestvuju stručnjaci gitare iz osam zemalja i dva kontinenta koji će držati predavanja o klasičnoj gitari. Osim Redžića i Huzwitza, predavači su još i Vojislav Ivanović, Đani Šehu i Elvis Sivčević, koji će, također, održati koncerte ove sedmice. Na trećem koncertu 4. augusta, bit će održana Večer kamerne muzike gdje dolaze dvije umjetnice van gitarskog svijeta – Vedrana Šimić, solo pjevačica i Andrea Nikolić, violinistica. Završni koncert svih učesnika je planiran 6.augusta. Svi koncerti se održavaju u Hrvatskom kulturnom centru i besplatni su.
Osim toga, 5.i 6. augusta dio, graditelji gitara Slavko Mrdalj, Tarik Sari i Zoran Kuvač, prezentovat će svoje ručno izrađene instrumente i staviti ih na raspolaganje učesnicima za testiranje, a zainteresovani će moći čuti iskustva graditelja vezana za cijeli proces izrade ovakvih instrumenata.

Zanimljivo je je to da praznik gitare nastavlja se i poslije ovog događaja i to na istom mjestu. Naime, 7.augusta počinje Drugi internacionalni festival gitare Tuzla i trajat će do 10.augusta te su planirani masterclass, koncerti, muzičke diskusije i promocija instrumenta, a predavači će biti Emir Ibrakić, Elvis Sivčević te pomenuti Redžić. Tokom festivala biće upriličene promocije instrumenata i gitarskog potrošnog materijala kojeg će prezentirati Zoran Kuvač i to brendoive Yamaha,Gewa, Hannabach. Festival počinje 7.augusta koncertom gitariste Zorana Krajišnika iz Novog Sada.

( Nataša Tadić)