• tik tok

(FOTO) Amela i Emir prvi par koji se vjenčao na Kušlatu

Aug 4, 2022

Amela Delić i Emir Aščić iz Kalesije su prvi par koji je svoj brak vjerski potvrdio u čuvenoj džamiji Kušlat kod Zvornika. Šerijatsko vjenčanje zahtijevalo je penjanje i mladenaca i gostiju na stijenu gdje se džamija nalazi i stoljećima plijeni pažnju.

Kako nam je ispričala Amela Delić, vrlo rano je saznala Kušlat i džamiju na stijeni.

” Posjetila sam je prvi put tokom jedne likovne kolonije, premda sam se do tada naslušala legendi i priča o Kušlatu. Teško je objasniti mir koji čovjek može pronaći na ovom mjestu kad se izmakne iz svijeta buke, gužve, galame i sjaja svake vrste. Zbog toga smo kolegica Mirela Karahasanović i ja, na Kušlatu održale i sastanak našeg kluba knjige ” Razgovoruša”  gdje smo govorile baš o knjizi autora s tih prostora, Fajke Kadrića. Od tada češće posjećujem Kušlat jer odgovara mojoj duši. Nije to nešto što bih mogla objasniti činjenicama iako nesporno postoji dovoljno činjenica da se jasno pokaže da je Kušlat posebno mjesto”- ispričala nam je Delić te dodala da je razlog vjenčanja baš na toj lokaciji vio duhovne prirode.

Prije braka, ona i suprug su obišli Kušlat i odlučili da se vjenčaju na toj stijeni i teško pristupačnom terenu.

” Posebno nas je obradovalo što je naš prijatelj Osman Halilović pristao da vodi to vjenčanje. Zahvaljujući njemu i ambijentu koji nudi Kušlat džamija, vjenčanje je bilo stvarno posebno”- prepričava nam ona. Dodaje da su ona i muž planinari pa su se lako popeli na pomenutu lokaciju ali ostali baš i nisu uzimajući u obzir činjenicu da se do tog objekta pješači pola sata po strmom terenu.

Kako su kazali iz Medžlisa Islamske zajednice Zvornik u čijoj je nadležnosti džamija, zaruka na tom lokalitetu je bilo, ali vjenčanja do ovoga, nije. Osim povijesne važnosti, posjetitelje privlači upravo atraktivna lokacija na kojoj je džamija smještena. Za mnoge je izazov penjati se 500 metara uz oštru liticu, puteljkom koji vijuga oko litice.

Inače, Kušlat je tvrđava koja se nalaz blizu Zvornika na oko stotinu metara visokoj okomitoj stijeni iznad ušća Jadra u Drinjaču te se spominje od 1346. godine.  Unutar stare utvrde sagrađena je Kušlat sžamija. Namijenjena je bila potrebama posade osmanske vojske. Zgrada džamije u izvornom obliku i na istom mjestu traje već 550 godina i smatra se najstarijom vojnom džamijom na prostoru Bosne i Hercegovine.

( Nataša Tadić/ Foto: Mirza Efendić, Una Storia)