• tik tok

Tuzla danima muku muči sa vodom

Jul 26, 2022

I urbana i ruralna naselja na području grada Tuzle proteklih dana imaju problema sa neredovnim vodosnabdijevanjem. Nadležni tvrde da niko neće ostati bez vode i da je uzrok svemu, suša i kvarovi.

Od 1.jula JKP ” Vodovod i kanalizacija” Tuzla je dobilo povećan broj zahtjeva iz mjesnih zajednica za vodosnabdijevanje onih dijelova koji nisu priključeni na glavni vodovod grada Tuzle.

 „Sada smo pojačali sistem od dvije cisterne, što je naš maksimum. Ubrzo ćemo u isporuku vode uključiti još jednu cisternu koju smo nabavili za Gradski štab, tako da ćemo pojačati prevoz vode. Neće niko ostati bez vode i ko god bude trebao vodu neka nazove broj 121, ili 123  ili Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica ili Službu civilne zaštite.  Mi ćemo biti spremni“- poručio je stanovništvu  Vekaz Karić, tehnički direktor pomenutog preduzeća.

Posebno je ovaj problem istaknut u naselju Obodnica. Kako mještani tvrde, dobili su četiri cisterne sedmično za 300 kuća te očekuju da će im se omogućiti od avgusta, dvije cisterne dnevno.

” Građane je stid zatražiti vodu iz cisterne ali zbog nužde, moraju. Mene je stid reći da nema dovoljno i da će biti za par dana. Kažu,  turisti dođu na jezero u Tuzlu. Neka dovedu turiste prvo da vide kako se narod pati pa tek onda na jezera, da vide da Tuzla nije samo od Brčanske do Solane”- napisao je na društvenim mrežama Ajdin Softić iz Obodnice koji pomaže u raspodjeli vode iz cisterne.

Inače, proteklih dana problemi sa vodosnadbjevanjem su bili i u drugim naseljima koja su priključena na sistem vodosnadbjevanja.  Naime, na području Sprečkog polja preko kojeg ide voda za Tuzlu, proteklih dana su bila tri velika kvara, odnosno, došlo je do pucanja cijevi, a uzrok tome bi moglo biti suša.

” Inžinjeri kažu da je do pucanja cijevi, između ostalog, vjerovatno dolazilo zbog pucanja zemlje i suše. Sada je vodosnabdijevanje Tuzle stabilno. Za one dijelove do kojih ne dopire gradski vodovod mi smo intervenisali cisternama“- rekao je Jasmin Jahić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Tuzle na današnjoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite.  Stanovništvo koje nema vodu, dobija cisterne pitke vode, tvrde nadležne službe.

 „Ovaj mjesec aktivno sprovodimo dovoz pitke vode do onih naselja i mjesnih zajednica  koje nisu priključene na sistem vodosnabdijevanja. To radimo sa tri cisterne, obučili smo i vatrogasce, obzirom da je potražnja dosta velika. To funkcionira kako treba“- tvrdi Slavko Stjepić, pomoćnik gradonačelnika za Službu civilne zaštite.

Iz JKP ” Vodovod i kanalizacija” su saopštili da je vdanas vodosnabdijevanje područja Grada Tuzla, uredno bez planiranih obustava.

( Balans)