• tik tok

Sindikat Kreke: Gospodine Andelija, ako iko u ovoj državi radi, to su rudari

Sep 29, 2022

Zbog odluke Elektroprivrede BIH da isplati jednokratnu pomoć od po 750 KM svim uposlenicima, a da iz odluke izuzme rudare, rudari u rudnicima u koncernu su počeli radnički neposluh.

Međutim, ubrzo za N1 potvrđeno iz Elektroprivrede da će i rudari dobiti jednokratnu pomoć, odnosno, da je naloženo upravama rudnika da donesu identične odluke te isplate rudarima iznos od 750 KM.

Sindikat rudara Rudnika „Kreka“ ne krije razočarenje izjavama Admira Andelije, generalnog direktora Elektroprivrede koji je rekao da se “rudari stalno nešto bune i da se trebaju posvetiti poslu” te da su se već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM.

„Mi moramo kazati da je ovo dno dna. Dosta više maćehinskog odnosa prema rudnicima. Nije odluka toliko ni bitna koliko komentar te odluke od Admira Andelije da poziva rudare da jednom počnu raditi. To je izazvalo ogroman revolt i nezadovoljstvo rudara i vidjeli ste kako su rudari reagovali. Gospodine Andelija, ako iko u ovoj državi radi, to su rudari. Gospodine Andelija, rudar ne zna po kojoj cijeni plasira ugalj u termoelektrae Tuzla i Kakanj, a koje su na svjetskom tržištu“- poručuje Zuhdija Tokić, predsjednik ovog sindikata te dodaje da je dosta više krađe od rudara i ovakvih priča. Tokić tvrdi da , po cijeni uglja koja se plasira na svjetskom tržištu, rudari ne bi imali 750 KM, već po 7.500 KM.

„Još jednom je dokazano da rudari žele samo raditi. I pored svih aktivnosti koje Sindikat poduzima i svega, nemojte nas više ispitivati, Rudari žele da rade, da im se omoguće uslovi i da budu jednakopravni u sastavu koncerna. Gospodo, ako mislite da na ovakav način funkcioniše koncern, ne treba nam ovakav koncern“- zaključuje Tokić.

(Balans)