• tik tok

Bijeli štrajk u TK: Pacijenti će dobijati više usluga nego inače?

Sep 29, 2022

 Oko 5.000 uspolenih u zdravstvenom sektoru na području Tuzlanskog kantona od danas je u generalnom štrajku, potvrdili su sindikati. Pacijentima poručuju da će dobiti svoje usluge, pa čak i više nego inače.

Već izvjesno vrijeme traje polusatni štrajk upozorenja uposlenih u svim zdsravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu, a nakon neuspjelih pregovora sa Vladom Tuzlanskog kantoina, uslijedio je generalni štrajk. Sindikati od maja traže povećanje satnice sa 2,51 na 3 KM te su bili približili stavove sa pregovaračkim timom Vlade. Međutim, kantonalna vlast je zatražila sudsku zabranu štrajka, a zdravstveni radnici su odlučili stupiti u generalni štrajk,  Šta će generalni štrajk značiti za pacijente, pojasnila je Elvira Konjić, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

“Mi ćemo pružati pune usluge našim pacijentima i na taj način će pacijenti shvatiti i etiketirati one koji su krivi, a ne da svoj bijes usmjeravaju ka nama. Zašto? Mi ćemo u cijelosti da poštujemo Zakon o zdravstvenoj zaštiti. To neka se zapitaju oni koji to finansiraju šta sve to znači. Pozivat ćemo pacijente pa reći da imaju pravo na krvnu sliku, na sistematski pregled svakih šest mjeseci, da imaju pravo na puno stvari, pa, hajde, da to realiziramo”- kazala je Konjić te naglasila da nije popularno o tome govoriti, ali da postoje razne metode da se riješi ova situacija.

“Nadam se da do toga neće doći i nadam se da je svima u interesu da javni zdravstveni sektor ostane jak i dalje napreduje, a ne da se urušava”- poručuje Konjić.

Vlada Tuzlanskog kantona je na jučerašnjoj sjednici razmatrala ovu problematiku te od predstavnika reprezentativnih sindikata zatražila da ponište ili prolongiraju svoje odluke o održavanju generalnog štrajka obzirom da one nisu u skladu sa važećim propisima i Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva. Isto tako, zatražno je da se nastave pregovori sa Pregovaračkim timom Vlade ili pokrenu postupak mirenja. Resorna ministrica je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području kantona, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za danas.

“Očekivali smo u srijedu da će Vlada TK dati vjetar u leđa svom pregovaračkom timu i da ćemo ponovo sresti i dogvoriti to i da to konačno završimo. Umjesto toga, dobili smo zahtjev za zabranu štrajka, ali i zahtjev od premijera da zahtjeva od sindikata da sjedu za pregovarački sto”- rekao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog  strukovnog sindikata radnika u zdravstvu TK  te pozvao Vladu TK i premijera da dođu na sastanak u sindikat kako bi se riješio ovaj problem.

(Nataša Tadić)