• tik tok

Samo tri kantonalne skupštine u FBiH napravile pomak

Aug 29, 2022

Skupštine Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojsko i Hercegovačko-neretvanskog kantona unaprijedile su svoj rad, pokazalo je istraživanje Kantonalni indeks otvorenisti koje je sprovelo Udruženje građana”Zašto ne” iz Sarajeva.

Kantonalni indeks otvorenosti mjeri stepen do kojeg su vlade i skupštine kantona u Bosni i Hercegovini otvorene prema građanima i društvu i u kojoj mjeri građani dobijaju pravovremene i razumljive informacije od svojih institucija.

“Cilj naših aktivnosti bio je da analiziramo stanje u ovom domenu rada javne uprave, doprinesemo implementaciji reformi, utičemo na jačanje principa dobrog upravljanja te, u konačnici, pomognemo samim institucijama da iste efikasnije primijene u svom radu”- kazali su iz pomenutog Udruženja.

Početkom godine je urađeno prvo istraživanje o otvorenosti kantonalnih vlada i skupština te su  institucije  pozvane da unaprijede svoje rezultate. Na ovaj pozivodazvala se polovina institucija.

“Međutim, iako su deklarativno pristali da unaprijede svoj rezultat, samo dio njih napravio je stvarni pomak. Prosjek dobijenih rezultata drugog mjerenja pokazuje generalno unapređenje od 6% kada je riječ o skupštinama, dok su vlade unaprijedile rezultat za 2,7% “- pojašnjeno je.

Najveće unapređenje, u odnosu na prethodno mjerenje, napravile su Skupština Kantona Sarajevo (15%), Skupština Zeničko-dobojskog kantona (12%) te Skupština Hercegovačko- neretvanskog kantona (28%). Kada je riječ o vladama, jedina vlada koja je napravila značajnije unapređenje od 13% jeste Vlada Kantona Sarajevo, dok je najslabija Vlada Kantona Hercegovačko-neretvanskog kantona sa 10,34 %.

Vlada Tuzlanskog kantona  druga je na tabeli poslije Vlade Sarajevskog kantona sa 42,82 % , a kada je u pitanju Skupština TK, treća je na tabeli sa 43,65 %.

Primjetno je i to da nijedna skupština ne objavljuje informacije, odnosno odgovore na tražene ZOSPI zahtjeve, te većina nema objavljen vodič za slobodan pristup informacijama, a određen infromacije budu dostavljene u neupotrebljivom formatu. Većina kantonalnih skupština ne omogućava prenos plenarnih sjednica, kao ni sjednica odbora, dok je informacije o pojedinačnom glasanju zastupnika moguće pronaći samo kod Skupštine ZHK.

Iako je moguće pronaći imovinske kartone izabranih zastupnika u skupštinama, u slučaju imenovanih javnih funkcionera, ministara i ministarki u vladama, jedino je Kanton Sarajevo ove podatke učinio dostupnim, isti taj kanton jedini objavljuje informacije o javnim nabavkama.

Otvorenost kantonalnih vlada i skupština u Bosni i Hercegovini mjeri se kroz 75 indikatora za kantonalne vlade i 78 indikatora za kantonalne skupštine, a vodeći se međunarodnim preporukama i primjerima dobre prakse. Udruženje građana i građanki “Zašto ne” pokrenulo je tokom 2021. godine prvi ciklus istraživanja otvorenosti kantonalnih institucija u BiH, koje finansijski podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

(Balans)