• tik tok

Proizvođači lubenice iz Gradačca: Od naše lubenice, samo je ljubavnica slađa

Jul 18, 2022

Braća Vahid i Nusret Hercić iz Gradačca dugi niz godina bave se uzgojem lubenice. Ovo voće proizvodio je njihov djed, pa otac, sada oni, a sa njima i njihova djeca.

„Uzgajamo lubenicu na deset dunuma. Imamo nekoliko vrsta: Fantaziju, Mirsini, Crnu lubenicu i Kraljicu slasti. Prošle godine smo ubrali i prodali oko 4-5 vagona bostana“ – kaže Vahid Hercić, proizvođač lubenice.

Cijena je ove godine dobra i kreće se oko 0,70 pa do 0,85 KM po kilogramu.

„ Mi prodamo našu lubenicu ovdje u Gradačcu i jedan manji dio u drugim općinama. Mi nemamo problema sa prodajom jer imamo, garantujem, najbolju robu. Radimo više na kvalitet nego na količinu“ -ističe Hercić.

Mnogo je faktora koji utiču na kvalitet lubenice.

„ Najvažnije je zemljište, klima, sjeme. Mi sve ovo imamo, zato nam je lubenica najslađa. Od naše lubenice je samo slađa švalerka ili moderno rečeno,  ljubavnica“ -kroz šalu kaže Vahid.

Vahidov brat Nusret podržava brata i slaže se s njegovom konstatacijom. Naglašava da se kvaliteta lubenice može procijeniti kuckanjem u koru bostana.

„ Može se procijeniti ali treba iskustvo i godine rada sa lubenicom. Ja pogodim uvijek kakva je lubenica. Od svih vrsta meni je najbolja lubenica Fantazija. Ima najbolji ukus“ -priča Nusret Hercić.

Ova vrijedna braća lubenicu beru skupa sa suprugama i djecom. Od ovog posla žive pristojno i nadaju se rodnoj godini, koja za lubenicu traje od polovine jula pa do kraja septembra.

(Balans)