• tik tok

Poduzetnik iz Crne Gore: Tuzla ima poslovni duh

Feb 3, 2023

Poduzetnik Ilija Bulajić iz Crne Gore ovih dana boravi u Tuzli kroz “Erasmus za mlade poduzetnike“ program Evropske unije, a posrednik je Agencija za lokalnu demokratiju

Riječ je o programu prekogranične razmjene koji poduzećima i poduzetnicima iz BiH pruža priliku da sarađuju sa ozbiljnim i posvećenim novim poduzetnicima iz drugih zemalja na razvoju novih poslovnih ideja, unapređenju poslovanja, upoznavanju tržišta i uspostavljanju novih kontakata, čime postaju dio evropske mreže uspješnih poduzetnika. Šansu za unapređenje svog poslovanja dobio je i Ilija Bulajić iz Nikšića i njegova firma “Click Consult” koja se bavi računovodstvenim uslugama i kurirskom dostavom. Bulajić je zavšrio ekonomski fakultet na Univerzitetu u Crnoj Gori te magistrirao računovodstvo i reviziju. Radio je šest godina u “Toščeliku” u Nikšiću, a potom se odlučio osnovati vlastitu firmu koja već postoji dvije godine.

Ilijin domaćin u Tuzli je Centar za Edukaciju i obrazovanje na čelu sa Almirom Paočićem.

“Od samog starta sam shvatio da će to biti jedno značajno, edukativno i poslovno iskustvo za mene. Almir je obrazovan čovjek, koji ima bogato poslovno iskustvo i zaista se može od njega mnogo toga naučiti” – kaže ovaj crnogorski poduzetnik. Njegov boravak u Tuzli je isplaniran na način da usvoji što više znanja i vještina te poboljša poslovanje i otvori neke nove mogućnosti za daljnji razvoj biznisa.

“Prve sedmice smo radili zajedničke analize moje firme “Click Consult”,  pripremu ankete za kurirsku službu kao i definisanje misije i vizije firme. U drugoj sedmici odrađena je trodnevna obuka o pisanju projektnih prijedloga u američkom kutku biblioteke u Tuzli. Generalno, ove dvije sedmice sam naučio mnogo stvari vezanih za biznis, čuo mnogo ideja koje ću moći primjeniti u budućnosti” – kaže Ilija. On dodaje da bi naredne sedmice trebao imati nacrt biznis plana sa kojim bi njegova firma mogla konkurisati na različite projekte za dobijanje sredstva.

 Stara iskustva su naše bogatstvo, novi izazovi su naša šansa”- Ilija Bulajić.

Tuzlu vidi kao poduzetničku zonu jer ima kapaciteta i ljudskih resursa.

“Tuzla je veliki industrijskih grad sa razvijenim preduzetničkim duhom. Ono što se može primjetiti je da i pored stalnih migracija stanovništva, kod mladih postoji preduzetnička inicijativa u šta sam se uvjerio tokom posjete Centru za edukaciju i obrazovanje. Saznao sam da je za osnivanje samostalnih preduzetnih firmi ukinuta taksa za registraciju na nivou grada”- kaže Ilija. Za njega, Tuzla i Nikšić su bitni gradovi, ali zapostavljeni, posebno infrastrukturno.

“Tuzla i Nikšić su najveći gradovi u BiH i Crnoj Gori, a koji nisu glavni gradovi u državi. Imaju svoje prirodne resurse i jedan i drugi, ali najveći poslovni problem je loša putna povezanost sa ostatkom zemlje u Tuzli, a kod nas u Nikšiću situacija nije mnogo bolja. Sličnost je u ljudima koji imaju preduzetničke inicijative, jer se konstantno radi na novim projektima, ali nedostaje i ovdje kao i kod nas, više edukacije iz oblasti pisanja projekatnih prijedloga  i preduzetništva kako bi mladi na konkretan način usmjerili svoju energiju”- mišljenja je ovaj ekonomista. Tuzla i Nikšić, nastavlja Bulajić, imaju šansu za razvoj novih projekata prekogranične saradnje, a najviše u svrhu razvoja preduzetništva.

Za njega je bila ovo šansa i da upozna Tuzlu, njene znamenitosti i ljude. Međutim, priča nam, negativno je iznenađen što su tuzlanske ulice navečer puste.

“Na gradskom trgu i ulicama, od 20.00 do 22.00 sata, skoro da nema ljudi, niko ni da šeta, ni da pije piće u brojnim lokalima. Najviše slobodnog vremena provodim u šetnji do gradskog trga i Hrama Uspenja presvete bogorodice. Oko 10 km šetam svaki dan. Hranim se većinom spremajući hranu u apartmanu, a ponekad odem i na neko kuhano jelo. Cijene u Tuzli su značajno jeftinije nego u Nikšiću. Kafa je 1 euro, kolac 0.80-1.20 eura, sokovi i pivo 1.5 euro”- pojašnjava i dodaje da je upoznao neke nove ljude na obukama i u crkvi te razmijenio brojeve telefona sa njima.

“Iz Tuzle ću ponijeti  nova znanja iz oblasti pisanja projektnih prijedloga, biznis plana i saznanja o novim poslovnim prilikama. Također, vidio sam i upoznao nove ljude sto je najvažnije iskustvo koje će me vezati za Tuzlu i nadam se da ću se ponovo vratiti nekom drugom poslovnom ili privatnom  prilikom”- poručuje ovaj mladi poduzetnik iz Crne Gore.

(Nataša Tadić)