• tik tok

Počinje nabavka informatičke opreme za zdravstvene ustanove u TK

Sep 22, 2022

Sporazum za postupak nabavke računarske opreme za informatizaciju zdravstva danas su potpisali predstavnici Vlade TK i zdravstvenih ustanova iz ovog kantona.

Time je započet proces zajedničke nabavke računarske opreme za potrebe zdravstvenih ustanova, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Vlada TK i Zavod zdravstvenog osiguranja TK za te namjene osigurali su 600.000 KM.

„Imajući u vidu da sve zdravstvene ustanove nisu imale iste mogućnosti i istu polaznu osnovu da se uključe u proces informatizacije zdravstvenog sistema odlučili smo se da na ovaj način pomognemo javnim zdravstvenim ustanovama da steknu minimalne uslove za implementaciju ovog izuzetno značajnog projekta“ – kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ona naglašava da se vodilo računa o svim zdravstvenim osiguranicima bez obzira na mjesto stanovanja.

„S druge strane, kako bismo spriječili bilo kakvu diskriminaciju naših građana, na osnovu toga gdje žive i kako su opremljeni domovi zdravlja, odlučili smo se na ovaj način, bez obzira što su osnivači domova zdravlja gradovi i općine i što bi ulaganje i opremanje ovih zdravstvenih ustanova trebale da rade upravo lokalne jedinice samouprave, da kao Vlada pokažemo dobru volju i osiguravanjem sredstava za nabavku računarske opreme koja će stvoriti minimalne uslove svim domovima zdravlja da zakorače u proces informatizacije, pomognemo prije svih našim građanima, da što prije dobiju kvalitetniju zdravstvenu uslugu“ -kazala je ministrica Čolić.

U Vladi TK danas je potpisan i sporazum o nabavci medicinske opreme za Opću bolnicu „Dr. Mustafa Beganović“ iz Gračanice. Prema ovom sporazumu Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je 150.000 KM za nabavku EEG aparata, automatizovanog aparata za bakteriološke/mikrobiološke analize, automatizovanog imunohemijskog analizatora, te holter EKG i holter pritiska. Bolnica se obavezala da uz sredstva Vlade TK, osigura dodatnih 27.000 KM iz vlastitih sredstava.„Uz sredstva koja smo, prije nekoliko dana obećali kao pomoć UKC-u Tuzla, na ovaj način pružamo i podršku našoj bolnici u Gračanici da unaprijedi svoju uslugu, a građanima koji gravitiraju ovom medicinskom centru da dobiju kvalitetniju medicinsku zaštitu. Sve ove aktivnosti kojima svjedočimo ovih dana, pokazuju našu nedvojbenu podršku zdravstvenom sektoru, a koja za cilj ima, prije svega povećanje stepena zdravstvene zaštite i stepena zadovoljstva građana medicinskom uslugom“ -zaključila je ministrica Čolić

(Balans)