• tik tok

Oko 70.000 nezaposlenih u TK će dobiti po 100 KM

Sep 22, 2022

Vlada Federacije BiH danas je donijela odluku da oko 270.000 KM nezaposlenih osoba u Federaciji, dobije iz budžeta jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM.

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju oni koji su imali status nezaposlene osobe po evidencijama Federalnog zavoda za zapošljavanje na dan 31. august 2022. godine.

“Ova naknada se smatra prihodom za vrijeme nezaposlenosti i spriječenosti za rad prema odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i iznosi 100 KM. Ukupna sredstva za isplatu bit će osigurana u Budžetu FBiH za 2022. godinu. Sredstva za isplatu jednokratne novčane naknade će biti doznačena kantonalnim službama za zapošljavanje, nakon što one dostave zahtjev za isplatu, uz konačni spisak korisnika”- pojasnili su iz Vlade FBiH.

Vlada će utvrditi konačan iznos sredstava koji će biti doznačen svakoj od kantonalnih službi za zapošljavanje. Nadležna kantonalna služba za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu naknadu uplatom na transakcijske račune nezaposlenih najkasnije do 30. novembra 2022. godine.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, oko 70.00 nezaspolenih osoba je evidentirano u Zavodu za zapošljavanje TK.

(Balans)