• tik tok

Peta godina suđenja za nesreću na Dubravama: Sud ponovo saslušava svjedoke

Oct 4, 2022

Nakon pet godina sudskog procesa, pred Općinskim sudom Živinice naredne sedmice će ponovo biti saslušani svjedoci u predmetu u kojem se sudi odgovornima za stradanje petorice mladića na Površinskom kopu Dubrave.

Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Edin Herić poginuli su 21. februara 2015. godine prilikom obrušavanja veće količine zemlje na Površinskom kopu Dubrave, a koja ih je žive zatrpala. Roditelji su ogorčeni jer, kako kažu,  sudski postupak traje predugo, a još više su ih uznemirile informacije da će svjedoci ponovo biti saslušani.

“Strašno. Sedam godina je prošlo od nesreće. Ovo nam je ponovo stres. Mi smo u stresu ionako jer ovo sve traje toliko dugo. Otkako je korona počela, mislim da je održano samo jedno ročište. Mi samo hoćemo pravdu i da odgovaraju oni koji su krivi”- kazao nam je Mirsad Herić, otac stradalog Edina Herića koji ističe da su i on i supruga sve lošijeg zdravstvenog stanja i da ne zna hoće li dočekati kraj suđenja.

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona nam je pojašnjeno da će naredne sedmice biti izvedeni dokazi saslušanjem svjedoka, a sve zbog promjene sudije. Suđenje se ne vraća na početak već se samo nastavlja i svi dokazi skupljeni do sada, ostaju u spisima.

Podsjećamo, pred Općinskim sudom u Živinicama 2017.godine je suđenje počelo izvršnom direktoru za proizvodnju i održavanje u Rudniku uglja Kreka Suadu Zoniću, rukovodiocu Površinskog kopa Dubrave Sakibu Muhtareviću, tehničkom rukovodiocu kopa Sakibu Halilčeviću, rukovodicu službe za zaštitu na radu na kopu Asimu Brčaninoviću, tehničkom rukovodiocu za bager, traku i klasirnicu na kopu Nedimu Šljiviću i tehničkom rukovodicu za bager, traku i odlagač Miradu Deliću. Oni su osumnjičeni da su počinili teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju s krivičnim djelom oštećenja zaštitnih naprava na radu, a vezano za nesreću prilikom koje su smrtno stradala četiri mladića tokom iskopavanja uglja na kopu u februaru 2015. godine. Svi oni su se izjasnili da nisu krivi.

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva, obavljena su i rudarska i geološka vještačenja na kopu, a u nalazima i mišljenjima vještaka, utvrđene su određene nepravilnosti i odstupanja od pravila i propisa površinskog iskopavanja uglja.

(Balans)