• tik tok

Opstruira li se potraga za djevojkom Selmom Musić iz Srebrenice?

Jul 6, 2022

Selma Musić je u julu 1995. godine imala sedam godina. Kada je pala Srebrenica, Selmina majka Alija se sa četvero djece iz mjesta u kojem su živjeli uputila prema Potočarima, a suprug Salim je s ostalim muškarcima put do slobodne teritorije tražio kroz šume.

Majka Alija je do Potočara 12. jula 1995. godine dovela četvero djece. Selma je bila najstarija. Kada je s majkom, braćom i sestrom stigla u Potočare, Selma se u općem metežu izgubila i od tada joj se gubi svaki trag.

Od kobnog 12. jula 1995. godine porodica nikada nije prestala da je traži. Otac je obilazio domove za nezbrinutu djecu, obraćao se Crvenom krstu, ali bezuspješno.

Porodica se zatim preselila u Ameriku, no ni tada nisu odustali od potrage. Njen brat Alen je prije 12 godina napravio Facebook stranicu “Missing Selma Musić since July 12 1995 in Srebrenica, Potočari”.

Prije tri godine pojavili su se prvi tragovi. Selmina majka je na fotografijama izbjegličkih kolona prepoznala svoju kćerku. Uspjela je doći do dvije žene koje se na fotografiji nalaze u blizini Selme, ali su one kazale kako se ne sjećaju gdje je Selma otišla nakon toga.

Selmin brat Alen Musić, za Balans kaže kako su ovi snimci i fotografije jedini napredak u njihovoj potrazi.

„DNK naših roditelja koju su dali u bazu podataka ICMP za njen pronalazak je lažan. Ne znam kako, ali sam to uspio saznati preko osobe koja je provjeravala Selmine podatke. Čak i od te osobe i njen su DNK iz ICMP-a lažirali i to je utvrđeno analizom dvije različite laboratorije za DNK test. Ostalo, koliko mogu shvatiti, je da ni policijski inspektori nisu nigdje prijavili kao što su trebali podnijeti prijavu, niti su to proslijedili kome su trebali. Lažirali su da je obaviješten tužilac a nije. Zbog čega?“ – pita se Selmin brat Alen. On dodaje da je u slučaju potrage za njegovom sestrom mnogo nelogičnosti.

„Da li postoji neka malverzacija i konekcija da se ovako neko poigrava, nisam siguran, ali jedno je jasno, ima dosta nelogičnosti jer se istraga od samog početka ne provodi kako treba“ – kaže Musić, koji je napravio i fotorobot fotografiju, koja pokazuje kako bi njegova sestra mogla izgledati danas.

Munira Subašić, iz Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, za Balans kaže kako su prije više od 20 godina pisale SIPA-i i OSA-i da se ovaj slučaj istraži i da se uključe u potragu za djevojčicom, ali odgovor o tome da li se šta poduzelo nikada nisu dobile.

„Mi smo poslale tada dopis, ali nije bilo odgovora. Ja znam da je bio veliki broj djece koja su nestala na takav način. Znam da je jedna djevojka iz Vlasenice pronađena, prije nekoliko godina. Nadam se da će tako biti i sa djevojkom Selmom Musić“ – kazala je Munira Subašić.

Brat nestale, sada već djevojke, smatra da je ime njegove sestre do sada trebalo biti na Interpolovoj potjernici.

„Po istragama tih agencija do sada bi se Selma trebala naći na Interpolovoj žutoj potjernici, a osobe koje se vide uz Selmu, na snimcima i fotografijama, ispitane. Kako sam uspio saznati, sve te osobe su van BiH“ – kaže za kraj razgovora za Balans Alen Musić, brat Selme Musić.

(Balans)