• tik tok

Od danas zabranjen saobraćaj za vozila preko 5 tona na prelazu Karakaj

Apr 8, 2024

Foto: AMS

Od danas se zabranjuje saobraćaj vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na mostu na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika. Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravat će se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Kako je prošle sedmice saopštilo Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara, na osnovu izvještaja o tehničkom pregledu mosta koji se koristi za potrebe međunarodnog graničnog prelaza Karakaj, uočena su oštećenja noseće konstrukcije mosta.

U vezi sa tim u Srbiji je urađen projekat saobraćaja i saobraćajne signalizacije na državnom putu u zoni graničnog prelaza Mali Zvornik, na osnovu kojeg je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije odobrilo postavljanje prometne signalizacije u skladu sa projektom.

Inače, prema prikupljenim podacima, jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća uz povoljne vremenske uslove i umjerenu frekvenciju vozila.

“Nešto kasnije očekujemo pojačan intezitet saobraćaja, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Izbjegavajte rizična preticanja i obavezno koristite sigurnosni pojas”- saopštio je BIHAMK.

Za danas je najavljen početak radova na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic ( u dužini od cca 100m), zbog čega će saobraćaj biti regulisan semaforima-naizmjenično propuštanje vozila.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, zbog radova, saobraća se usporeno-jednom trakom.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 12 tona ukupne dozvoljene mase saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 12 tona saobraćaj obustavljen.

U toku su radovi na izgradnji kružnog toka kod mjesta Kraševo na magistralnom putu Jelah-Doboj. Svakog dana osim nedjelje od 07 do 17 sati vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Tarčin-Raštelica, Čevljanovići-Nišići, Grude-Vitina, Bijeljina-Rača, na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, kao i u Sarajevu (na tranzitu, od Bistrika prema Vracama). Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

(Balans/BIHAMK)