• tik tok

Obučeni psi uspješno deminiraju u BiH

May 30, 2022

Federalna uprava civilne zaštite dobija nove pse za otkrivanje eksploziva, a koji će pomoći u složenim akcijama deminiranja. Psi su donacija Marshall Legacy Institute iz Sjedinjenih američkih država.

Federalna uprava civilne zaštite ( FCUZ) ima osam pasa. Četiri su obučena za traženje mina , a četiri za potrage za nestalim osobama. Kako su pojasnili iz FCUZ-a, psima za otkrivanje eksploziva, odnosno, POEK timu, pridružit će se Niles, ženka belgijskog ovčara stara godinu i po. Pas Rico, odlazi u zasluženu mirovinu i njega će Marshall Legacy Institut udomiti u Sjedinjenim američkim državama, ali nastavit će s radom jer će biti “promovisan” u K9 ambasadora i predstavljan na događajima na kojima će se podizati svijest o opasnosti od mina i potrebi što hitnijeg čišćenja preostalih minski sumnjivih površina.

„ Pas Riko  iz POEK tima je zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja “penzionisan”,  a timu će se pridružiti novi pas, ženka Niles rase “Belgijski ovčar-Malinois”, koja će, nakon što završi obuku i položi test za akreditaciju, biti uključena u deminerske operacije. Belgijski ovčar Malinois, nazvan po gradu Mechelenu, prvi je belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare“- kazali su iz FCUZ-a. Institut je 2009.godine donirao i psa Asku, njemačkog ovčara.  Aska je, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, bila je dobitnica prestižne nagrade “Tim pasa otkrivača godine 2014.ˮ koju dodjeljuje ovaj Institut i za koju se natječu psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta.

Pas Riko  iz POEK tima je zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja “penzionisan”,  a timu će se pridružiti novi pas, ženka Niles.

Donacija osim pasa uključuje i integracijski kurs za pse i vodiče. Obuka koju provodi udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH je u toku,  a tim , odnosno, pas i vodič, će nakon položenog testa,  biti akreditirani u BH MAC-u za provođenje operacija humanitarnog deminiranja.

Inače, Marshall Legacy Institute iz Washingtona donirao je preko 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta i već dugi niz godina donira pse za otkrivanje mina BiH, a FCUZ je dobio osam pasa do sada, a koji su sa vodičima, uspješno obavljali zadatke otkrivanja mina.

Pomenuti institut podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina, te povezivanje školske djece u Sjedinjenim Američkim Državama sa vršnjacima u minski ugroženim zemljama u cilju podizanja svijesti i  upozoravanja na mine i pomoći u rješavanju problema mina, rekli su iz FCUZ-a.

( Balans)