• tik tok

Nastavljena saradnja za istinu o Srebrenici

Jun 8, 2022

Memorijalni centar u Potočarima je danas organizovao konferenciju „ Genocid i Srebrenica- saradnja za istinu“  te potpisivanje zajedničke izjave „ Saradnja za istinu“ između Memorijalnog centra i predstavnika lokalnih jedinica i vlada koje su do sada podržavale ovu ustanovu te se obavezale da će to nastaviti činiti.

Učesnici konferencije su odali počast žrtvama genocida, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u Memorijalnom centru.

„ Ovo je prilika da pokažemo šta smo u istraživačkom radu postigli u proteklih godinu dana. Danas Centar predstavlja tačku okupljanja. Ponosni smo na razvoj istraživačkog djela, audiovizualnog materijala i istraživački rad“- kazao je Hafizović te dodao da postoji kolektivna obaveza da se na izborima kazne oni koji negiraju genocid.

Memorandum o razumjevanju prvi put je pokrenut na inicijativu Centra 2019.godine kada je više od 40 opština, gradova, kantona potpisalo podršku  ovoj memorijalnoj ustanovi.  Rezultat toga je, između ostalog i otvaranje nove zgrade uprave čiju je rekonstrukciju finansirala Vlada KS. Svoju podršku godinama daje i Tuzlanski kanton.

“Vlada Tuzlanskog kantona godinama podržava prije svega Organizacioni odbor i obilježavanje godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Pored toga, sa značajnim finansijskim sredstvima podržavamo rad Memorijalnog centra i svih njihovih projekata”- kazao je Amir Kulaglić, predstavnik Vlade TK.

I predstavnici Opštine Ilidža danas su potpisali ugovor i nastavak dugogodišnje podrške u izdvajanja sredstava za potrebe Centra.

” Od prošle godine imamo posebnu budžetsku stavku koja se odnosi na Memorijalni centar, te je to način da svake godine sigurno imamo određena sredstva za rad i funkcionisanje Memorijalnog centra. Naše opredjeljenje je da trajno podržavamo rad Memorijalnog centra. Prošle godine je to bilo 25 hiljada KM, ove godine je to 50 hiljada KM“- izjavio je Nermin Muzur, načelnik Ilidže.

( Balans)