• tik tok

Nakon Nurkićevog igrališta, uništena i solarna klupa

Oct 10, 2022

Foto: Facebook

Solarna klupa koja je nedavno postavljena u Tuzli je razbijena, zabilježili su građani. Ovo je drugi čin vandalizma u kratkom roku u Tuzli, nakon što je prije nekoliko dana uništeno košarkaško igralište koje je građanima Tuzle poklonio košarkaš Jusuf Nurkić.

Na području Grada Tuzle nedavno je postavljeno šest tzv. pametnih,odnosno, solarnih klupa, a preko projekta “Panonsko – jadranska veza”, kojeg finansira Evropska unija kroz EU IPA INTERREG Program prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014-2020.

Klupe su postavljene na Sjenjaku, Stupinama, kod zgrade Jupiter, u Centralnom gradskom parku, u parku Cipelići te u atrijumu u naselju Slatina.

Klupe imaju automatsko paljenje ambijentalnog osvjetljenja u noćnim satima i u vremenu smanjene vidljivosti, te mogućnost ugradnje sistema hlađenja i grijanja sjedeće površine kao i instalirane opreme. Klupe su povezane web i mobilnom aplikacijom putem koje se isčitavaju podaci sa senzora i ostala dešavanja na klupi, kao i mogućnost upravljanja sadržajem na displeju što pruža mogućnost brendiranja i reklamiranja na vanjskim vertikalnim površinama klupe, kao i mogućnost spajanja klupa na distributivnu mrežu i javnu rasvjetu.

Nažalost, klupa na Sjenjaku je bila na meti vandala i osvanula je razbijena. Hoće li ko odgovarati i za uništenje Nurkićevog igrališta, ali i ove klupe, nije poznato.

(Balans)