• tik tok

Muris Demirović: Uvjeren sam da je moj brat živ i da ćemo se nekada zagrliti

Jul 22, 2022

Nakon što je njegova priča dospjela u javnost prije nekoliko godina, Muris Demirović iz Banovića u potrazi je za svojim bratom za kojeg vjeruje da su ga oteli u bolnici u Srbiji. kaže, ne odustaje od svoje nakane da pronađe blizanca.


„Brat i ja smo rođeni 22.05.1991 godine u Tuzli. Kroz nekoliko dana smo prebačeni u Beograd u bolnicu „Majka i dijete“ na Novom Beogradu. Kroz mjesec dana mom ocu, kada nas je htio posjetiti, su rekli da je jedna beba preminula i da će bolnica sve uraditi da nema potrebe dolaziti. Kada je on ipak došao, nije dobio ništa od dokaza o smrti jedne bebe, niti umrli list, niti bilo koji drugi papir. Moj brat je proglašen mrtvim bez dokaza“ – priča Muris za portal Balans.

Ovaj mladić, danas živi i radi u Sloveniji, kaže da od trenutka kada je saznao da je imao brata blizanca ima sumnju u njegovu smrt.

„ Cijeli život od kako mi je mama rekla da sam imao brata sumnjam da ga je neko ukrao zato sam pokrenuo sve to. Moj osjećaj me ne vara. Ja sam ubijeđen da ćemo se jednog dana sresti i bratski zagrliti“ – kaže Demirović.

On je prije nekoliko godina pokrenuo postupak traganja za bratom, a od preduzeća „Pogrebne usluge“ Beograd dobio je dokument u kojem stoji da u peridou kada je naznačena smrt Murisovog brata niti jedna beba nije pokopana u Beogradu, a da se prezivala Demirović.

„Ovaj papir meni je još jedan dokaz da brat nije umro, ja vjerujem da je negdje živ i zdrav, a uvjeren sam da ćemo se i sresti kad tad.“ – priča ova mladić koji će biti jedan od članova budućeg udruženja porodica koje sumnjaju u smrt svojih beba.

„ U Bosni i Hercegovini bi trebali osnovati udruženje i mislim da ću ja kad budem imao malo vremena osnovati udruženje. Da bi svi koji traže svoje najmilije mogli da ispričaju svoju priču i da se zajedno borimo dok ne saznamo istinu“

Demirović, kao i ostale porodice koje sumnjaju u smrt svojih najmilijih, ima podršku udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, koje uspješno vodi Ana Pejić. Ovo udruženje u Srbiji okuplja stotine porodica koje imaju isti problem kao i Muris Demirović.

(Balans)