• tik tok

Mljekari iz TK: Veća otkupna cijena mlijeka ili se gasimo

Nov 8, 2022

Cijene mlijeka sve su veće, a proizvođači mlijeka tvrde da jedva opstaju.  Mljekari iz Tuzlanskog kantona traže povećanje otkupne cijene mlijeka kako bi mogli održati proizvodnju. Ili će zatvarati farme.

Godina je bila preteška, priča nam Merim Zenunović, poljoprivredni proizvođač iz Živinica koji ima 20 muznih krava.

“Od početka godine nas prati problem za problemom. Mi smo imali poskupljenje repromaterijala za 300 % u proljeće, potom poskupljenje goriva, suša nas je uništila”- priča Zenunović koji naglašava da je potrebna veća cijena mlijeka kako ne bi došlo do  gašenja farmi i prestanka proizvodnje, a samim ti i nestanka domaćeg mlijeka.
Inače, cijena mlijeka je povećana od 0,10 KM do 0,18 KM i sada pa sada litar košta oko 0,70 KM, a kilogram stočne hrane više od 1 KM.

“Cijena mlijeka mi je loša. Za ovaj mjesec imam 0,78 KM.Ali prelazak preko četiri tone, sama mljekara daje 0,40 KM. Ja to nisam uspio ostvariti. Prošli mjesec imao 0,77 KM, sada 0, 78 KM”- priča Hasan Mujić, poljoprivredni proizvođač iz Gradačca. On ističe da je zasijao ječma, tritikala, zobi, pšenice, 5-6 hektara te je planirao još, ali ne zna kako će.

“Sjetva me do sada košta 1.500 KM po hektaru. Mlijeko uopšte ne prati našu situaciju i totalno smo nerentabilni. Svaki dan smo u gubitku, samo ne znam do kada ćemo biti u gubitku”- pita se Mujić.

I dok mljekari muku muče, sabiru u pfeninge cijene mlijeka, u marketima cijena mlijeka je veća od 2 KM.

“Otkupna cijena mlijeka je trebala ići bar 1KM-1,20 KM prema proizvođačima. U marketu su cijene mlijeka od 2,20 do 2,70 KM ovisno od masnoće. Sa pravom našim građanima kažemo da tu slast poskupljenja mlijeka, nismo osjetili mi proizvođači”- rekao je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja mljekara TK. Glibanović ima 60 muznih grla i cijela porodica radi na farmi.

“Moja farma je nerentabilna. Radi nas šestero i nemamo nijedne marke prihoda kao radnici na toj farmi. Sve što uradimo i zaradimo, damo za kabastu i koncetrovanu hranu za stoku. Sada imam određenu količinu kabaste hrane na farmi i kada bi prodao tu hranu, više bi zaradio novca nego da dvije godine proizvodim mlijeko”- sračunao je ovaj mljekar.

Tuzlanski kanton ima oko 8.500 muznih grla i po proizvodnji mlijeka je drugi u FBiH, poslije Unsko-Sanskog kantona. Nekada je bio prvi, ali proizvodnja sa godinama opada. Podaci pokazuju da je prije dvije godine je bilo 30 miliona litara godišnje, a ove godine se očekuje značajan pad jer za šest mjeseci zabilježeno oko 13 miliona litara proizvedenog mlijeka.Vlada TK izdvojila je ove godine rekordnih 14 miliona KM za poljoprivredu. Međutim, ta sredstva, kao i ona sa federalnog nivoa, jednostavno dolaze kasno.

“Iskustvo ove godine je pokazalo da novčane podrške federalnog i kantonalnog nivoa nisu pratile dešavanja na terenu. Mi smo jako kasno dobili sredstva za proljetnu sjetvu i to kada su prošli svi rokovi. U toku ljeta tražili smo za jesenju sjetvu i potencirali da ih dobijemo do kraja septembra da u roku obavimo jesenju sjetvu. Međutim, bukvalno moramo natjerati ljude u inistitucijama da shvate šta je poljoprivreda i da su ovdje jako bitni agrorokovi sjetve poljoprivrednih kultura. Pomoć treba doći kada je najpotrebnija, a ne kada prođu svi rokovi”- poručio je Suad Selimović, sekretar  Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

Mljekari iz ovog kantona traže povećanje otkupne cijene litra mlijeka za 0,10 KM za novembar te razgovore sa otkupljivačima za povećanje cijene za decembar. Inače, ne znaju kako da se više dovijaju da opstanu, osim da zaključaju svoje farme.

(Nataša Tadić)