• tik tok

Memorijalni centar Potočari: Čuvamo sjećanje ne ubijene

Sep 20, 2022

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida u Potočarima, danas je obilježena 19. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine.

Memorijalni centar je zvanično otvoren na današnji dan prije 19 godina.

“Na tom putu smo prerasli iz Fondacije u državnu instituciju 2007. godine. Nastojimo da svojim radom doprinesemo istraživanju i proučavanju genocida. Otvoreni smo tokom cijele godine za naše posjetioce i sve one koji žele istraživati o genocidu u našoj zemlji. Čuvamo i čuvat ćemo sjećanje na ubijene žrtve genocida u Srebrenici. Među najzaslužnijim za osnivanje Memorijalnog centra bile su majke, supruge, sestre ubijenih u genocidu u Srebrenici bez čije upornosti i hrabrosti temelji ove institucije ne bi bili mogući. Na čemu ćemo im vječno biti zahvalni”- saopštili su iz ove ustanove.

Dan prije, a u okviru projekta ”Njegovanje kulture sjećanja” , preko 400 učenika srednjih škola Kantona Sarajevo posjetilo je Memorijalni centar, gdje su imali povijesna predavanja te priliku da razgledaju izložbe fotografije i predmete u muzeju.

Godišnjica obilježavanja obuhvata i događaj koji je večeras isplaniran u Tuzli, odnosno,  performans  pod nazivom “Cvijet istine i nade” .

(Balans/ Foto: MC)