Foto: Balans
Priprema pravog makedonskog ajvara uključuje strpljenje, dosta slobodnog vremena i kvalitetne sastojke. Rezultat je izvrstan ajvar koji se slaže s bilo kojim jelom. Za zimnicu je najbolje pripremiti velike količine ajvara, a ovim receptom dobit ćete oko 27 kg ajvara.
Sastojci:
- 50 kg crvene rog paprike
- 10 kg patlidžana
- 5 l biljnog ulja
- sol po želji.
Priprema:
- Čitave paprike i patlidžane pecite u rerni na 220 °C 20-ak minuta. To ćete morati u više navrata kako biste ispekli cijelu količinu povrća.
- Pečeno povrće stavljajte u najlonske vrećice kako bi voda isparila.
- Nakon pečenja paprike i patlidžane ogulite i očistite od sjemenki.
- Paprike i patlidžane dobro ocijedite, a najbolje ih je ostaviti na cjedilu preko noći.
- Ocijeđeno povrće sutradan sameljite na mašini za mljevenje mesa, a smjesu stavite kuhati u duboki lonac da ispari sva voda.
- U lonac svakih 15 minuta ulijevajte pola litre ulja, a kompletnu smjesu stalno miješajte i začinite.
- Kad smjesa postane kremasta, spremna je za pohranjivanje u sterilizirane staklenke.
Za ovu količinu ajvara trebat će vam 30-ak staklenki srednje veličine. Sterilizirajte ih u rerni koju ste prethodno zagrijali na 100 °C oko 15 minuta. Kad ajvar pohranite u staklenke, dobro ih zatvorite i ostavite da se polako hlade.
(Balans/Dnevnik.hr)