Kozje mlijeko sve je više popularno, s dobrim razlogom. Naime, kozje mlijeko bogato je ljekovitim svojstvima i sve se više koristi u slučaju određenih zdravstvenih poteškoća, ali i kao preventiva.
Zanimljivo je odmah na početku ovog članka spomenuti kako je kozje mlijeko dosta sličnije majčinom mlijeku (čovjeka), od kravljeg mlijeka. Samo to je već dovoljan razlog da ga pijete. Osim toga, ima brojna ljekovita svojstva, pa ćemo ih spomenuti u nastavku ovog teksta.
Godinama se kozje mlijeko koristi kao lijek za bronhitis, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta i različitih bolesti dišnog sustava. Suvremena istraživanja pokazala su da kozje mlijeko ima bolju i lakšu probavljivost i otpornost od kravljeg mlijeka. Kozje mlijeko sadrži nisku razinu alergena, i odličan je alkalni izvor, brzo se probavlja i potpuno apsorbira u organizmu.
Slična struktura kao kod majčinog mlijeka
Jedno istraživanje, koje je proveo magazin International Journal of Food Science Nutrition, pokazalo je da kozje mlijeko u svojoj osnovi DNA ima dosta sličnosti s DNK strukturom majčinog mlijeka. Zbog toga se došlo na ideju da se kozje mlijeko iskoristi za dopunjavanje formula u proizvodnji hrane za dojenčad.
Kozje mlijeko dobro djeluje prilikom liječenja različitih poremećaja kod ljudi koji pate od hiperlipoproteinemije, bolesti srca, dječje epilepsije, fibroznih cista, bolesti žuči i pojave žučnih kamenaca.
Kozje mlijeko obiluje kalcijem i fosforom
Kozje mlijeko bogato je kalcijem i fosforom, odnosno s dva važna elementa za čvrstoću i zdravlje kostiju. U kozjem mlijeku pronalazimo velike količine cinka i selena, koji su snažni antioksidansi, i koji nam pomažu sačuvati jak tjelesni imunitet. Mnogi naučnici danas preporučuju piti kozje mlijeko u slučaju anemije koja je izazvana manjkom željeza u krvi.
Mlijeko koze ima značajne količine biorazgradivog kalcija, željeza, fosfora i magnezija. Svakako treba spomenuti da su količine tih elemenata znatno više nego kod kravljeg mlijeka. Mlijeko koze sadrži oko 40% manje citrata, u odnosu na kravlje mlijeko.
Vitamini u kozjem mlijeku
U svom sastavu kozje mlijeko ima vitamine B1, B2, B6 i B12. Svi ovi vitamini su od iznimne važnosti za zdravlje živčanog sustava. Ako ga ne volite piti, natjerajte se – jer je kvalitetno i jako zdravo.
Kozje mlijeko ima karakterističan okus i miris. Mnogi ga ne vole baš zbog toga, ali to nikako nije opravdanje da ne pijete kozje mlijeko. Okus i miris dolaze od slobodnih masnih kiselina, i drugih vrijednih nutritivnih sastojaka.
U jednoj čaši kozjeg mlijeka možemo pronaći:
Kalorija: 168
Zasićenih masnoća: 6,5 grama / 33% DV
Ugljikohidrata: 11 grama / 4% DV
Proteina: 10,9 grama / 4% DV
Kolesterola: 27 miligrama / 9% DV
Šećera: 11 grama
Natrija: 12 miligrama / 5% DV
Kalcija: 327 miligrama / 33% DV
Fosfora: 271 miligrama / 27% DV
Magnezija: 34,2 miligrama / 9% DV
Kalija: 498 miligrama / 14% DV
Bakra: 0,1 miligrama / 6% DV
Cinka: 0,7 miligrama / 5% DV
Vitamina A: 483 IU / 10% DV
Vitamina B2 (riboflavin): 0,3 miligrama / 20% DV
Vitamina C: 3,2 miligrama / 5% DV
Vitamina D: 29,3 IU / 7% DV
DV označava u postotcima (%) preporučeni dnevni unos.
(Balans)