• tik tok

Ko je ubio Dženana Memića: Mutap i ostali oslobođeni krivice

Nov 24, 2022

Zijad Mutap i ostali su danas oslobođeni krivice u predmetu koji se protiv njih vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Presuda je prvostepena.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći februara 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Bili su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa sa ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je preminuo. Prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

 Nakon izricanja oslobađajuće presude, otac Muriz Memić i njegova kćerka Arijana Memić burno su reagovali napustili sudnicu uz riječi “Sram vas bilo”, upućene sudiji Branku Periću koji je čitao presudu. Perić je poručio Memićima da ne odustaju od traženja pravde.

Muriz Memić kazao je da nije razočaran i da nastavlja borbu.

“Nisam se razočarao. Nije ovo prvi put sudu da oslobađa optužene. Ovo je namjerno urađeno tužilaštvu BiH. Tužioci su život dali da ovo dokažu. Zahvaljujem se tužiocima. Idemo dalje sigrno, nećemo stati. Poruka ilindžanskim begovima i ratnim profiterima, doći ćemo po njih sigurno. Na mogu ubiti da ne odgovaraju”- porčuo je Memić.

Njegova kćerka Arijana ponovila je šta je kazala u sudnici.

“Oni nisu časni, nisu pravedni, rekla sam im da ćemo svi doći pred jednog najpravednijeg sudiju i  teško se njima za ovoliku nepravdu. Sedam godina dokazujemo. Ovi ljudi su tu jer postoje dokazi. Ali dok je napravednih, korumpiranih i podobnih, svima će nam ovako biti Tek će sada vidjeti ko smo i šta smo i  koliko imamo snage”- kazala je sestra Dženana Memića te pozvala medije da ostanu uz porodicu u ovoj borbi.

Razočarenje presudom nije krio advokat porodice Ifet Fereget.

“Jedino sa čim se slažem sa Brankom Perićem je da ovo nikada nismo imali u pravosuđu. Ali u ovakvom pravosuđu, moralo se desiti. Prije nego je Perić preuzeo slučaj, pitao me je li jedna kantonalna tužiteljica učestvovala u zataškavanju ubistva. Rekao sam da jeste i iznio dokaze. Radi se o tužiteljici koja je imala priliku da zaštiti dvojicu svjedoka. Malo je reći da sam razočaran, moram sačuvati profesionalnost i dostojanstvo”- rekao je advokat.

(Balans)