• tik tok

Ko će dobiti novinarsku nagradu ” Nino Ćatić” ove godine?

Jun 15, 2022

Članovi udruženja ” Biti novinar” danas su na press konferenciji u Srebrenici pozvali novinare da apliciraju na konkurs za dodjelu novinarske nagrade ” Nino Ćatić”, a to mogu učiniti do 1.jula.

Ova memorijalna novinarska nagrada postala je tradicionalna i svake godine privlači sve više pažnje novinarskih profesionalaca. Kao i prethodnih godina, nagrada  će biti dodijeljena u pet kategorija, odnosno, za najbolji televizijski prilog, radijski izvještaj, fotografiju, pisani tekst te blog gdje se mogu prijaviti svi. Svi radovi se trebaju odnositi na  izvještavanje o događanjima u Srebrenici i oko Srebrenice, a o temi „Srebrenica – evropska odgovornost i historija”. Nagrada je uspostavljena uz saglasnost rahmetli Hajre Ćatić, Ninine majke, koja je preminula krajem prošle godine.

”  Trebamo njegovati kulturu sjećanja. Srebrenica je obaveza svih nas i ono što se dogodilo u Srebrenici,  trebamo nazvati pravim imenom. To nije bio zločin već genocid što je dokazano i presudama međunarodnih sudova. Pozivamo sve kolegice i kolege da se prijave da imamo što više radova”- kazali su iz Udruženja ” Biti novinar” na današnjoj press konferenciji. Kao i do sada, žiri je isti, a čine ga Almasa Hadžić, Marko Divković, Salih Brkić i Marinko Sekulić.

Iz pomenutog udruženja danas je najavljeno pokretanje i objavljivanje web stranice www.bitinovinar.ba gdje zainteresovani mogu pronaći sve informacije o samo ideje dodjele nagrade, konkursu i ostalim detaljima.

Dodjela nagrade je 10.jula u 18:30 u memorijalnoj sali Memorijalnog centra u Potočarima.

Pokrovitelj nagrade je Predsjedništvo BiH na čelu sa Šefikom Džaferovićem , Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih lica, BH Pošta, Opština Stari Grad, Grad Tuzla, Organizacioni odbor za obilježavanje 27.godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalni centar, a generalni medijski pokrovitelj je FTV te pokrovitelj dodjele nagrade portal Balans.co.ba.

U Memorijalnom centru, osim press  konferencije, danas je održano i predavanje tuzlanske novinarke Admire Bakić za studente Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva. Članovi udruženja su položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida u Memorijalnom kompleksu u Potočarima.

( Balans)