• tik tok

Karton revolucija: Dvadeset pitanja za „Šume TK“

Jun 10, 2022

Članovi neformalne grupe, okupljeni u pokret „Karton revolucija“ organizovali su danas preskonferenciju na kojoj su ukazali na velike razmjere sječe drveta unutar prostora Zaštićenog pejzaža “Konjuh“

Ovom prilikom uputili su dvadeset pitanja za nadležne institucije, a koja su dobar temelj za razgovore koji u konačnici mogu zaustaviti uništavanje šuma.

 1. Zašto prilikom kreiranja desetogodišnjeg plana sječe šume unutar ZP “Konjuh” za učešće u procesu i izdavanje saglasnosti nisu konsultovane lokalne zajednice kao ni ZP “Konjuh”?

2. Da li je na taj način desetogodišnja sječa šume ozakonjena i isključivo prilagođena financijskim interesima pojedinaca i institucija koji imaju korist od sječe šume?

3. Da li je još prije pet godina uočen navedeni propust,ali se svejedno sječa šume nastavila realizovati po istoj šumsko-privrednoj osnovi?

 4. Da li sječu šume vrše isključivo uposlenici JP “Šume TK” ili se u proces, pod izgovorom nedostatka mehanizacije, uključuju i privatne drvoprerađivačke firme?

5. Da li gotovo u pravilu trupce sa prostora ZP “Konjuh” izvoze kamioni privatnih firmi?

6. Da li postoje nezavisni organi koji će pratiti doznačavanje, mjerenje i izvlačenje trupaca?

7. Kako je moguće da JP “Šume TK-a” posluju u minusu a pri tome iskorištavaju maksimalno dozvoljenu sječu šume?

 8. Koja je ekonomska opravdanost ekocida na Konjuhu i kako je moguće da je važeći zakon još na snazi kao i desetogodišnji plan sječe kada je očigledno da je isti katastrofalan i ostavlja dugoročne posljedice?

9. Da li ZP “Konjuh” godinama upozorava da je ovakav način rada i sječe šume izuzetno štetan po prirodu i da se sprovodi na nekvalitetan način?

10. Zašto se izbjegava sanitarna sječa šume?

11. Zašto se ZP “Konjuh” godinama sistemski onemogućuje zaposlenje dovoljnog broja nadzornika koji će imati resurse za nadzor i kontrolu?

12. Da li relevantne institucije godinama upozoravaju da je ovakav način sječe šume izuzetno štetan po prirodu i da se sprovodi na nekvalitetan način?

13. Da li su relevantne institucije tražile promjenu Zakona o ZP “Konjuh” u dijelu proširenja zone A na dio zone B1?

14. Zašto nadzornici ZP “Konjuh” nemaju nikakve ovlasti za kažnjavanje prestupa?

15. Da li je iko ikada odgovarao za brojne prijave koje su sačinili nadzornici? 16. Da li postoji dovoljan broj inspektora u institucijama?

17. Da li je dostavljanje zahtjeva od strane JP “Šume TK” za saglasnost za ulazak u ZP “Konjuh” za redovnu sječu šume samo proceduralna formalnost jer ZP “Konjuh” nema nikakvu pravnu osnovu da istu ne odobri iako su svjesni nepovratnih negativnih posljedica koju će ista ostaviti?

18. Da li kamioni prolaze u zone zabrane saobraćaja, preko mostova i kroz rijeke i tako svaki dan krše saobraćajne propise bez posljedica?

19. Zašto Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona ne reaguje u kontekstu povlačenja saglasnosti s obzirom da se dešavaju radnje koje su u suprotnosti sa ciljevima zakona o proglašenju ZP “Konjuh”?

20. Zašto institucije ne reaguju kako bi se stvorili preduslovi za realizovanje sječe šume koja će biti po kontrolom države, ekonomski opravdana u zonama koje ne utiču na prirodu?