• tik tok

Jasmin Imamović: Suverene dvije decenije vladavine

Nov 18, 2022

Jasmin Imamović izabran je za načelnika Općine Tuzla februara 2001. godine kada je na čelu Tuzle zamijenio Selima Bešlagića, koji je važio za čovjeka iz naroda. Imamović se zatim kandiduje na redovniom izborima i ubjedljivo osvaja mandate u pet izbornih ciklusa, 2004. , 2008., 2012.  2016. i 2020. godine godine. Od oktobra 2014., nakon što je Tuzla proglašena Gradom, postaje gradonačelnikom Tuzle. Jasmin Imamović, dužnost načelnika odnosno gradonačelnika, obavlja od početka 2001. i do sada je, kao 31. gradonačelnik, zahvaljujući povjerenju građana, na toj dužnosti najduže u historiji Grada Tuzle.

U vladavini dugoj duže od dvije decenije rješava krucijalne probleme ovog grada.

Voda

Izgradnjom fabrike vode na Ceriku, Tuzla je nakon 70 godina konačno u situaciji da ima kontinuirano snabdijevanje vodom. Restrikcije u isporuci vode domaćinstvima su prestale čime je riješen najveći problem Tuzlaka.

“Na rješavanje ovog problema koji je u Tuzli bio zastupljen 75 godina neko se sa svojim timom morao odlučiti. Kada sam 2001. godine postao načelnik upozorili su me da rješavanje tog problema ne obećavam, jer je to oborilo svakog ko je to prije mene obećao. Kada sam vidio da ima 15 posto šanse za rješavanje, kako bih mobilisao moj tim, javno sam obećao, pa šta bude” -kazao je Imamović u jednom intervjuu.

Panonska jezera

Na prostoru bivše Pinge 2003. godine otvara se prvo Panonsko jezero, a nakon toga još dva, čime Tuzla dobija zaslužen naziv turističkog grada.

„Tada sam doživio najgrublje osporavanje mog rada u karijeri. Napadi i osporavanja bili su veoma, veoma grubi, brutalni. Te daleke 2003. godine zamislio sam veliku akumulaciju sa površinom vode od 21.000 kvadratnih metara. Nismo imali dovoljno novca, pa smo, za početak, izgradili jezero čija će površina vode biti 11.000 kvadratnih metara.

Na otvorenje prvog slanog jezera 18.7.2003. godine, došlo je 25.000 građana! Na prvo slano jezero nasrnuli su kupači, mnogobrojni gosti i bio sam iznenađen prevelikim odzivom. Preveliki priliv gostiju, pomogao je ostvarenje moje prvobitne vizije, pa smo 2008. godine izgradili drugo slano jezero kao i slapove sa bazenima, a 2012. godine izgrađeno je treće slano jezero. Dakle, 2003. godine moj cilj je bio 21.000 kvadratnih metara površine slanog jezera, a danas imamo 25.000 kvadratnih metara površine vode. Slana jezera su u okviru kompleksa od sedam hektara, sa arheološkim parkom, geološkim muzejom, mnogim ugostiteljskim i rekreativnim objektima. Kompleks Slanih jezera u Tuzli, dobio je drugu nagradu na planeti, za 2012. godinu i to od UN-ove Svjetske turističke organizacije“ – kazao je Imamović.

Proširenje mreže centralnog grijanja, izgradnja Trga Slobode, nekoliko gradskih mostova, izgradnja cestovne infrastrukture, te desetine drugih projekata, ostavština je Imamovića građanima i Gradu, kojem je, kako je nekoliko puta izjavio, dao mladost i dobar dio života.

Zamjera mu se da je zapostavio ruralne dijelove Tuzle, poput Dragunje i Gornje Obodnice, koja nema riješeno pitanje vodosnabdijevanja.

Emocionalno najteži dio karijere mu se desio 2014. godine kada je, u masovnim protestima, zapaljena zgrada Općine Tuzla.

„Prema Općini Tuzla nije bilo niti jednog zahtjeva i nijednog racionalnog razloga da se pali zgrada koja je vlasništvo svih građana. Ovo je jedan od najtužnijih trenutaka u historiji Tuzle, jer nikada nije bila zapaljena gradska kuća.“ – izjavio je tada Imamović.

Sa Jasminom Imamovićem sam, u godinama iza nas, snimio desetine priloga. Sjećam se da smo prije dvije godine, nakon jednog snimanja u Gradskom parku otišli na kafu u obližnji kafić. Čim smo sjeli, dok konobar još stoji do nas, prilazi nam sredovječan muškarac i pozdravlja se. Prva naredna rečenica bila je: „Znate li šta za rasvjetu u Brđanima, ljudi čekaju.“ Nakon nekoliko razmijenjenih rečenica, gospodin odlazi, a mi naručujemo piće, prilazi drugi čovjek i pita kome se može obratiti za slabo grijanje u Batvi.

Moje lično viđenje Jasmina Imamovića je da je bio suviše oprezan, za nekoga ko je pobijedio na svakim izborima na kojima se kandidovao za načelnika i gradonačelnika, da je težak za saradnju, pravedan, da rijetko kome vjeruje, da su mu nove tehnologije tabu tema, da mu je Svjetlana Kakeš desna ruka, da mu je neostvarena želja biti urednik skrivene kamere, da mu je najdraži njegov projekat Panonska jezera, da ima smisla za humor, ali mu zbog pozicije ne priliče šale u javnosti.

Jasmin Imamović će u naredne četiri godine biti zastupnik u državnom parlamentu, a nasljednika će izabrati građani na vanrednim izborima početkom naredne godine. Ko god to bio, imat će težak zadatak, pretežak.

(Balans)