• tik tok

Jablanica i janjetina kod Maksumića – nezaobilazna stanica na putu na more i s mora

Aug 8, 2025

Foto: Balans

Za mnoge putnike koji se vraćaju s ljetovanja, Jablanica je sinonim za jedno – sočnu janjetinu s ražnja. Među najpoznatijim mjestima je restoran kod Maksumića, gdje se, gotovo bez izuzetka, svraća na porciju ovog specijaliteta.

Cijena je ostala ista kao i prošle godine – 21 KM za porciju ili 60 KM za kilogram, iako cijene mesa na tržištu i dalje rastu. Gosti to cijene, a oni koji su barem jednom probali ovu janjetinu, kažu da se razlika osjeti već pri prvom zalogaju.

Recept pripreme ostaje strogo čuvana tajna. Na pitanje o načinu pečenja, uposleni se samo osmjehnu i odmahnu glavom. Kada smo zatražili dozvolu da snimimo janjce na ražnju, prvo su nas pitali: „Jeste li vi novinari?“ – jasno dajući do znanja da se o ovoj janjetini priča, ali detalji ostaju iza kuhinjskih vrata.

Kod Maksumića, tradicija i ugled se ne grade reklamama, nego dugogodišnjim kvalitetom i redovima gostiju koji se, iz godine u godinu, vraćaju po svoju porciju.

(Balans)